Somija plāno pārtraukt attīstības palīdzības sniegšanu valstīm, kas atbalsta Krieviju

Pirmdien, 21.augustā, Helsinkos trīs dienu ikgadējās Vēstnieku sanāksmes laikā, Somijas ārējās tirdzniecības un attīstības ministrs Ville Tavio ir paziņojis par ievērojamām pārmaiņām Somijas ārpolitikā, vēsta Brussels Signal, atsaucoties uz uzrunu, kas publicēta Somijas Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Lai saņemtu Somijas palīdzību, valstīm tagad būs jāpiekrīt dažām tās nostājām, jo īpaši attiecībā uz karu Ukrainā.

Turpmāk Somija galvenokārt koncentrēsies uz sadarbību ar valstīm, kas neatbalsta Krievijas karu Ukrainā,

teicis Tavio, uzsverot, ka ir uzsācis sagatavošanās darbus ar amatpersonām, lai turpmāk šajās [attīstības palīdzības] programmās šie apstākļi būtu prioritāri, kā arī piebildis, ka aktīvi aktualizēšot šos jautājumus starptautiskā kontekstā.

Somija ir nolēmusi samazināt attīstības palīdzību par aptuveni 250 miljoniem eiro pašreizējā likumdošanas periodā, kas paredzēts līdz 2027.gadam. Valdība solot izmaiņas īstenot pakāpeniski.

“Šīs administrācijas vadībā Ukraina būs Somijas galvenā valsts programma. Somijas atbalsts Ukrainai ir nelokāms. Mēs vēlamies parādīt, ka Somija ir Ukrainas pusē,” piebildis Tavio.

Valdība izvērtējot, kuras no 13 atbalsta programmām būtu jāpārtrauc. Tavio atturējies precizēt, kurām valstīm tiks piemēroti plānotie samazinājumi vai kuras valstis tiks izslēgtas no saraksta.

Pēc Tavio teiktā, attīstības sadarbības uzmanības centrā arī turpmāk būs palīdzība sievietēm un meitenēm, pašnoteikšanās tiesību stiprināšana, seksuālā un reproduktīvā veselība, kā arī izglītība un rīcība klimata jomā.

Savukārt, runājot par attiecībām ar Ķīnu, viņa piezīmes bija niansētas.

“Ķīna ir svarīga Somijas tirdzniecības partnere, un mums ir labi funkcionējošas attiecības. Somijas politiku attiecībā uz Ķīnu nosaka tās dalība Eiropas Savienībā, un NATO,” viņš teicis.

Viņš piebildis, ka stratēģiskā atkarība no Ķīnas ir jāsamazina gan valsts, gan ES līmenī, jo Ķīna esot “gan partneris, gan konkurents, gan arī sistēmisks izaicinātājs”.

Ikgadējā Vēstnieku sanāksme Helsinkos, kas sākās 21.augustā, bija pirmā Somijas jaunās konservatīvās valdības laikā.

Lasiet arī: Latvijā joprojām daudz Krievijas un Baltkrievijas kapitāla uzņēmumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas