Šovasar var ierasties NATO papildu karavīri. Ministre pieļauj Krievijas provokācijas

NATO vienošanās ietvaros, kas paredz stiprināt tās spēkus austrumu flangā, šovasar Latvijā varētu ierasties papildu karavīri un tikt izvietotas jaunas komandvadības struktūras, otrdien, 21.februārī, intervijā TV3 stāstīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece (NA).

Dalībvalstu vienošanās paredz Latvijā esošo Kanādas vadīto NATO Kaujas grupu attīstīt līdz brigādes līmenim.

Tas nozīmē, ka pie mums tiek izvietoti 4000 līdz 6000 sabiedroto karavīru.

Lūgta komentēt ziņas, ka Kanādai un citām valstīm šiem mērķiem trūkstot karavīru, Mūrniece stāstīja, ka izvadītajā nedēļā par Kaujas grupas stiprināšanas jautājumu aktīvi runāts ar Kanādu. Līdz NATO Viļņas samitam Latvija vēlas redzēt skaidru plānu, kā mērķus sasniegt, kas varētu notikt pakāpeniski aptuveni divu gadu laikā, piebilda ministre.

Par šiem jautājumiem pagājušajā nedēļā notikusi arī Baltijas valstu saruna ar Kanādu, Lielbritāniju un Vāciju kā kaujas grupu ietvara nācijām un NATO militārajiem plānotājiem.

Savukārt aicināta vērtēt Lietuvas prezidenta nacionālās drošības padomnieka Ķēstuta Budra pieļāvumus, ka Krievijas «privātais algotņu grupējums Vagner» ar uzbrukumu Baltijas valstīm varētu mēģināt pārbaudīt Rietumvalstu aizsardzības mehānismus, Mūrniece uzsvēra, ka pašlaik «izlūkošanas dati liek domāt, ka situācija tiek kontrolēta».

Viņa gan atzina, ka no Krievijas puses provokācijas ir iespējamas,

tās varot būt arī «sadzīviska līmeņa» provokācijas, tomēr «mums ir jābūt ļoti uzmanīgiem un piesardzīgiem». Vienlaikus ministre piebilda, ka pamatā Krievija pašlaik gan ir aizņemta ar pašas izraisīto karu Ukrainā.

Mūrniece izcēla vakar notikušo ASV prezidenta Džo Baidena vizīti Ukrainā, kas apliecinājusi, ka ASV kopā ar sabiedrotajiem strādā ar mērķi, lai Ukraina uzvarētu karā, lai Ukrainai var ne tikai atvairīt Krievijas uzbrukumus, bet arī atgūt teritorijas, un lai Eiropā iestādos miers.

Ukrainai ir jāpiegādā tanki un smagā artilērija, un Ukraina lūdz arī lidmašīnas, atgādināja ministre. Tikai pēc Krievijas reformēšanas miers tajā Eiropas daļā, kur atrodas arī Latvija, var būt ilgtspējīgs, vērtēja politiķe.

Lasiet arī: «Pabrika biroja pārstāvis» iesaistījies lemšanā par 220 miljonus eiro vērto armijas pārtikas iepirkumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas