Sprindžuks vēl neredz pamatu atstādināt Ogres novada vadītāju

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks (AS) pašlaik nesaskata pamatu iejaukties ar Ogres muzeja darbību saistītā konflikta risināšanā un atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA).

Ministrs pirmdienas, 3.aprīļa, intervijā Latvijas Radio vērtēja, ka situācija Ogrē ir dīvaina un «kaut kas nav īsti kārtībā», ja reiz konfliktsituācija turpinās tik ilgu laiku. Tomēr viņš nesaskata pamatu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) iejaukties šādu lokālu jautājumu risināšanā.

Politiķis atzīmēja, ka

pašvaldības ir brīvas atvērt un aizvērt muzejus,

bet tie gluži nevar būt vienas persona lēmumi. Viņš atgādināja, ka drīzumā būs pieejami pašvaldību referendumi, kas varētu būt rīks, kā meklēt šādu konfliktu risinājumus.

Savukārt taujāts par Rēzeknes novada domes vadības darbu, ministrs atzīmēja, ka šajā gadījumā ir «cits stāsts» – proti, sabiedrībā tiek uzdots jautājums, cik lojāli Latvijai domes vadība darbojas. Sprindžuks norādīja, ka šādus jautājumus vērtē Valsts drošības dienests, attiecīgi – ja tas saskatīs pārkāpumus, ministrs rīkosies.

Kā ziņots, Saeimas partijas Progresīvie frakcija marta izskaņā izplatīja aicinājumu Sprindžukam atstādināt no amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Helmani. Progresīvie uzskata, ka pieļaujot, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā tiek izstādīta starptautiski sankcionētajam, Kremlim pietuvinātajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošā mākslas darbu kolekcija, Helmanis un viņa pārstāvētā partija ir nodarījuši ievērojamu kaitējumu Latvijas sabiedrībai, kurai nav pieņemama Krievijas agresija pret Ukrainu, kā arī valsts starptautiskajai reputācijai.

Progresīvie pauda nostāju, ka Helmaņa pretrunīgā komunikācija par sankciju «incidentu» un tālākās darbības attiecībā uz muzeju un tā darbiniekiem ir «smagi labas pārvaldības principu pārkāpumi, kuri pašlaik ir nesodīti».

Februārī izveidojās konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

[Kultūras ministrs un Helmaņa partijas biedrs Nauris Puntulis, kura pārziņā ir muzeju politika, no šī konflikta publiski norobežojās: Helmaņa iejaukšanās Ogres muzeja darbā esot «vārds pret vārdu» – tai neesot dokumentālu pierādījumu – BNN.]

Lasiet arī: NA politiķim cieša saikne ar «sankcionēto oligarhu» Avenu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas