Šveice pēc Zelenska aicinājuma rīkos Ukrainas miera samitu

Pēc Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska aicinājuma Šveice pirmdien, 15.janvārī, piekrita rīkot pasaules Ukrainas miera samitu. Neitrālā valsts, kas zināma kā starpniece konfliktos, varētu veicināt centienus rast risinājumu notiekošajam karam, kas sākās ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022.gada 24.februārī, ziņo Reuters.

Šveices valdība apstiprināja vienošanos un paziņoja, ka tiek izstrādāta sīkāka informācija par samitu.

Lai gan Ukrainas prezidents Zelenskis preses konferencē Bernē neprecizējis sanāksmes dalībniekus, viņš sacīja, ka

visas valstis, kas respektē Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti, ir gaidītas.

Viņš paudis vēlmi, lai Dienvidu valstis būtu pārstāvētas, tādējādi visa pasaule izrādītu globālu pretestību Krievijas agresijai un atbalstu taisnīgam mieram.

Ne Zelenskis, ne viņa Šveices kolēģe Viola Amherda (Viola Amherd) nav snieguši sīkāku informāciju par to, kad un kur Šveicē varētu notikt samits. Taču viņi sacīja, ka viņu komandas to otrdien sāks organizēt.

Zelenskis bija ieradies Šveicē, kur viņam Pasaules ekonomikas forumā Davosā bija paredzēta tikšanās ar citiem pasaules līderiem, tostarp Ķīnas premjerministru Li Cjanu.

Ukraina svētdien paziņoja, ka ir ļoti svarīgi, lai sarunās par konflikta izbeigšanu tiktu iesaistīta Pekina, bet Zelenskis pirmdien paziņoja, ka Ķīnai, kas ir viena no Krievijas galvenajām sabiedrotajām, ir “svarīga loma” pasaulē, un viņš vēlas, lai Pekina piedalītos miera formulā un samitā.

Prezidenta Zelenska miera formula,

ar kuru viņš iepazīstināja novembrī G20 samitā, citu starpā ietver teritoriālās integritātes atjaunošanu, Krievijas karaspēka izvešanu un pamieru, kā arī ieslodzīto atbrīvošanu.

Kremlis pirmdien teica, ka ar sarunām Davosā par Ukrainas miera priekšlikumiem nekas netiks panākts, jo Krievija tajās nepiedalās.

Lasiet arī: Pasaules Ekonomikas foruma aptaujā prognozēts, ka pasaules ekonomiku gaida “nedrošs” gads

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas