Taivānas prezidente apmeklē ASV; pieaug spriedze Taivānas šaurumā

Taivāna rūpīgi vēro Ķīnas kara kuģus pēc tam, kad Pekina nosodījusi ASV Pārstāvju palātas spīkera Kevina Makartija (Kevin McCarthy) tikšanos ar Taivānas prezidenti, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Makartijs un citi republikāņu un demokrātu likumdevēji ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu tikās Ronalda Reigana vārdā nosauktajā bibliotēkā Kalifornijā. Tikšanās norisinājusies laikā, kad Ķīnas un ASV attiecības atrodas zemākajā punktā pēdējo gadu laikā un par spīti Pekinas draudiem spert atbildes soļus, ja tiks veidotas diplomātiskās attiecības ar Taivānu. Ķīna neatzīst Taivānas neatkarību un nav izslēgusi spēka pielietošanu.

Taivānas aizsardzības ministrs Čiu Kuo-Čengs (Chiu Kuo-cheng) informējis, ka

trešdien, 5.aprīlī, 370 kilometrus no Taivānas austrumu krasta manīts Ķīnas kara kuģis Shandong.

Ministrs medijiem sacīja, ka kuģis ir mācību braucienā, tomēr ir izvēlēts jūtīgs laiks. Nav novērota iznīcinātāju pacelšanās no kuģa klāja. Taivānas kara kuģis novērojis ķīniešus no apmēram piecu jūras jūdžu attāluma. Salīdzinoši tuvu Taivānai atrodas arī ASV kara kuģis USS Nimitz.

Japānas aizsardzības ministrs norādījis, ka novēroti trīs ķīniešu kuģi, un arī Japāņu kara kuģis sekojis līdzi situācijai. Šī ir pirmā reize, kad Ķīnas kara kuģis Shandong ienācis Klusajā okeānā, bet jau iepriekš Pekina ir vadījusi savus kara kuģus gar Taivānu, līdzīgi izvēlētos brīžos. Pērn Shandong kuģoja pa Taivānas šaurumu vien pāris stundas pirms Ķīnas un ASV prezidenta sarunām.

Ķīna pērn pēc tā brīža ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi (Nancy Pelosi) vizītes Taipejā ap Taivānu sarīkoja militārās mācības.

Ķīnas Aizsardzības ministrija nosodījusi Makartija tikšanos ar Taivānas prezidenti, bet nav izteikusi draudus par konkrētu rīcību. Ministrijas paziņojumā sacīts: “Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija pieturas pie tās misijas un pienākumiem, vienmēr saglabā modrību, izlēmīgi aizstāv valsts suverenitāti un teritoriālo vienotību, un pārliecināti uztur mieru un kārtību Taivānas šaurumā.”

Taivānas Valsts drošības biroja vadītāja vietnieks ceturtdien, 6.aprīlī, sacīja, ka netiek gaidīta tik spēcīgā Ķīnas reakcija kā pēc Pelosi vizītes: “Tas, kas uztrauc Ķīnas komunistus, ir tas, vai Makartijs grasās ierasties Taivānā.” Viņš piebilda, ka, kamēr Ķīnā viesojas Eiropas pārstāvji, tā cenšas sevi pasaulei parādīt kā diplomātisku valsti.

Taivāna ir noraizējusies arī par Ķīnas paziņojumu, ka tā grasās pārbaudīt visus kuģus Taivānas šaurumā, un tas var iekļaut arī uzkāpšanu uz kuģiem. Taivāna saviem kuģniecības operatoriem devusi rīkojumu atteikties no pārbaudes veikšanas un nekavējoties ziņot Taivānas krasta apsardzei, lai gūtu nepieciešamo palīdzību.

Lasiet arī: Ķīnas vēstnieks ES kritizē ieroču piegādes un bloka attiecības ar Taivānu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas