Talibi Afganistānā liek slēgt skaistumkopšanas salonus

Afganistānas talibu valdības Tikumības ministrija likusi mēneša laikā slēgt visus skaistumkopšanas salonus, tā vēl vairāk ierobežojot sieviešu atrašanos publiskajā telpā, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Atsaucoties uz ministrijas lēmumu, tās pārstāvis Muhamads Sadiks Akifs otrdien, 4.jūlijā, paziņoja, ka termiņš visu sievietēm paredzēto skaistumkopšanas salonu slēgšanai ir viens mēnesis.

Ārvalstu valdības un ANO amatpersonas nosodījušas pieaugošo sieviešu tiesību ierobežošanu Afganistānā, kas ar jaunu sparu atsākās 2021.gadā, kad pēc ārvalstu spēku aiziešanas no valsts pie varas atkal nāca talibi.

Pērn varas iestādes slēdza vairākumu meiteņu vidusskolu, aizliedza sievietēm atrasties universitātēs

un liedza lielākajai daļai afgāņu sieviešu strādāt. Sievietes vairs nedrīkst atrasties arī sporta zālēs, pirtīs un parkos.

2001.gada beigās, pēc talibu patriekšanas, kas sekoja 11.septembra notikumiem ASV, Kabulā un citās Afganistānas pilsētās viens pēc otra atvērās skaistumkopšanas saloni. Daudzi turpināja darbu arī tad, kad pirms diviem gadiem atgriezās talibi. Tiesa, tagad salonu logi bija aizsegti, un izkārtnes daļēji pārveidotas, tomēr tie joprojām deva sievietēm darbu un sniedza nepieciešamos pakalpojumus.

Rietumvalstu valdības un starptautiskās organizācijas brīdinājušas, ka sieviešu tiesību ierobežošana apdraud jebkādas iespējamās talibu valdības izredzes tapt starptautiski atzītai. Tikmēr Afganistānas varas iestādes pastāv uz to, ka ievēro sieviešu tiesības – saskaņā ar islāma reliģiskajām prasībām un afgāņu tradīcijām.

Lasiet arī: ANO: Talibi ir aizlieguši sievietēm strādāt organizācijā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas