Tiesībsargs norāda uz bērnu savstarpējās vardarbības pieaugumu izglītības iestādēs

Pieaugoša problēma ir bērnu savstarpējā vardarbība izglītības iestādēs, kas būtiski traucē arī izglītības procesu, teikts tiesībsarga Jura Jansona Saeimā iesniegtā ziņojuma par 2023.gadu attiecīgajā sadaļā.

Tiesībsargam adresētie iesniegumi liecina, ka bērniem trūkst prasmju risināt konfliktus nevardarbīgā veidā, bet darbiniekiem skolās prasmes laikus pamanīt bērnu uzvedības problēmas un atbilstoši reaģēt.

Izglītības iestāžu rīcību apgrūtina arī normatīvā regulējuma trūkums, teikts ziņojumā. Problēmas risināšanai Izglītības un zinātnes ministrija ar tiesībsarga iesaisti sāka izstrādāt rīcības algoritmu izglītības iestādēm vardarbības gadījumos. Vēlāk algoritma izstrādi turpināja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI).

Dokumentā norādīts, ka strīdīgie, tā sauktie “vardarbības grozījumi” Izglītības likumā pēc tiesībsarga, Valsts prezidenta un sabiedrisko organizāciju iebildumiem tika apturēti. Apturētie grozījumi būtu ļāvuši izglītības iestādes vadītājam lemt par vardarbīga izglītojamā turpmāko izglītības ieguvi ģimenē.

Pēc tam gan ticis iesniegts līdzīgs priekšlikums.

Ziņojumā norādīts, ka konceptuāli atbalstāmi ir Ministru kabineta noteiktajā kārtībā topošie grozījumi par drošību izglītības iestādēs.

Tie paredzētu izglītojamajiem, kuri pieļāvuši vardarbību, mācības uz laiku nodrošināt citā telpā, citā laikā vai attālināti.

Reizē jāņem vērā, ka pirmsskolniekiem un izglītojamajiem ar speciālajām vajadzībām attālinātas mācības nav piemērotas. Tāpēc tiesībsargs iesaistījies šī jautājuma risināšanā, lai rastu līdzsvaru starp vardarbību pieļāvušā bērna tiesībām uz izglītību un pārējo izglītības procesā iesaistīto personu tiesībām uz drošību izglītības iestādē.

Tiesībsargs pauž konceptuālu atbalstu Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča iniciatīvai izglītības iestādes vadītājam noteikt tiesības drošības apsvērumu dēļ pārmeklēt izglītojamā personīgās mantas. Taču bažas rada iespēja izglītības iestādēm piešķirt tiesības pārmeklēt mantas, kad nav nopietna un tūlītēja drošības apdraudējuma, piemēram, nolūkā atrast smēķēšanas ierīces, norādīts ziņojumā.

Tiesībsarga ieskatā būtu jāsaglabā normatīvajos aktos noteiktais iestāžu kompetenču nodalījums, kas izglītības iestādēm ir audzināšana un izglītošana. Savukārt likumpārkāpumu novēršana un atklāšana ir policijas kompetencē.

Aizdomu gadījumā par aizliegtu vielu vai priekšmetu ienešanu skolā izglītības iestādei ir jāziņo policijai, savukārt izņēmumi būtu pieļaujami tūlītēja apdraudējuma novēršanai, teikts dokumentā.

Bērnu pasargāšanai no vardarbības ģimenē tiesībsargs aicina nodrošināt arī brīvi pieejamus ģimeņu izglītošanās pasākumus vecākiem, tajā skaitā, par nevardarbīgām bērna disciplinēšanas metodēm.

2023.gadā tiesībsargs informējis Labklājības ministriju (LM) par sociālo dienestu atšķirīgo praksi sociālo pakalpojumu un palīdzības nodrošināšanā gan vardarbībā cietušajiem, gan vardarbības veicējiem, ja vardarbība notikusi ģimenē un tiesa ir lēmusi par pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļu piemērošanu.

Ne vienmēr vardarbības veicēja sadarbība ar sociālo dienestu tiek uzskatīta par pienākumu, atzīmēts Saeimā iesniegtajā dokumentā. LM no savas puses apņēmusies papildināt metodiskos ieteikumus sociālās rehabilitācijas pakalpojuma piešķiršanai vardarbībā cietušām un vardarbību veikušām pilngadīgām personām, iekļaujot sadaļu par sociālā dienesta rīcību gadījumos, ja saņemts tiesas lēmums par pagaidu aizsardzību pret vardarbību un skartas bērna intereses, vēstīts ziņojumā.

“Vienotas izpratnes trūkums bērna tiesību aizsardzībā vērojams arī bāriņtiesu praksē, ja ģimenē notikusi vardarbība un tiesa ir lēmusi par pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļiem,” atzīmēts dokumentā.

Vardarbības veicēja rīcība reti tiek pietiekami vērtēta, – it īpaši tā notiek, ja tiesa nav lēmusi par netuvošanos bērnam un viņa dzīvesvietai. Tāpat ne vienmēr tiek informēts sociālais dienests par nepieciešamību veikt sociālo darbu ar vardarbības veicēju šādas rīcības mazināšanai.

Pēc tiesībsarga aicinājuma VBTAI informējusi bāriņtiesas, atgādinot par pieejamo metodisko skaidrojumu saistībā ar bērna tiesību aizsardzības nodrošināšanu vardarbības gadījumā.

Ziņojumā arī norādīts, ka ka lielākā daļa pašvaldību palīdzību bērnu audzināšanā nesaredz kā vienu no savām obligātajām funkcijām. Veiktajā aptaujā vietvaras norādījušas, ka vardarbības izskaušanai ģimenē netiek veikti atbilstoši pasākumi. Pētījuma rezultātā pašvaldībām no tiesībsarga puses sniegtas vairākas rekomendācijas mācību pieejamības uzlabošanai.

Dokumentā šādi plaši apskati veltīti arī vairākām citām bērnu tiesību sadaļām.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | Baletdejotāja Liepa zaudē Lietuvas pilsonību; ministrija ievieš stingrākus azartspēļu biznesa likumus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas