Tiesību aizstāvju grupas nosoda Bulgāriju par LGBTQ+ “propagandas” aizliegumu

Bulgārijas parlaments trešdien pieņēma likumu ar pārliecinošu balsu vairākumu – 159 balsīm par no 240 deputātiem, kas aizliedz LGBTQ+ “propagandu” skolās, izraisot protestu vilni un tiesību aizsardzības grupu nosodījumu, ceturtdien, 8.augustā, vēsta “Politico”.

Ar grozījumiem valsts izglītības kodeksā, ko ierosināja galēji labējā, prokrieviski noskaņotā partija “Atdzimšana” un negaidīti atbalstīja proeiropeiski noskaņotās partijas, tiek aizliegta LGBTQ+ “ideju un uzskatu propaganda, veicināšana vai kūdīšana” skolās, neprecizējot sīkākus noteikumus.

Kā ziņo vietējie plašsaziņas līdzekļi, trešdien un ceturtdien protestētāji izgāja ielās pie parlamenta ēkas Sofijā, lai paustu savu nostāju pret šo likumu.

Beļģijā bāzētā ES mēroga LGBTQ+ tiesību grupa “Aizliegtās krāsas” (Forbidden Colours) savā paziņojumā nosodīja likumu, nosaucot to par “tiešu uzbrukumu LGBTIQ+ personu, īpaši bērnu, pamattiesībām”.

Grupa piebilda, ka “nepatīkami redzēt, ka Bulgārija pārņem Krievijas pret cilvēktiesībām vērstās rokasgrāmatas taktiku” un “šāda rīcība ir ne tikai regresīva, bet arī tiešā pretrunā ar Eiropas Savienības vienlīdzības un nediskriminācijas vērtībām”.

Bulgārijas likums atspoguļo līdzīgus tiesību aktus, kas pēdējos gados pieņemti Krievijā un Ungārijā

un kas vērsti pret LGBTQ+ tiesībām un LGBTQ+ redzamības ierobežošanu skolās. Ungārijas likumu Eiropas Kopienu Tiesā ir apstrīdējusi Eiropas Komisija, Eiropas Parlaments un vairāk nekā desmit ES valstis.

Ceturtdien Komisijas preses pārstāvis “Politico” sacīja, ka ES izpildinstitūcija ir informēta par Bulgārijas likumu, taču nevar komentēt to, piebilstot, ka “Komisija joprojām ir nelokāmi apņēmusies cīnīties pret diskrimināciju, nevienlīdzību un izaicinājumiem, ar kuriem saskaras LGBTIQ komūna”.

Bulgārija ES pievienojās 2007.gadā. Saskaņā ar LGBTQ+ aizstāvības grupas “ILGA-Europe”, kas ik gadu novērtē Eiropas valstu LGBTQ+ tiesību aizsardzības rādītājus, datiem 2024.gadā Bulgārija tika ierindota trešajā sliktākajā vietā blokā, apsteidzot tikai Rumāniju un Poliju.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas prezidents bez cīņas ar valdošo partiju apstiprina Ministru kabinetu ar diviem jauniem ministriem

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas