Trampa sabiedrotais mudina Austrumeiropu strauji palielināt aizsardzības budžetu

Austrumeiropai vajadzētu sagaidīt mazāk no ASV, ja prezidenta vēlēšanās uzvarēs Donalds Tramps (Donald Trump), pirmdien, 8.jūlijā, intervijā portālam “Politico” sacīja Elbridžs Kolbijs (Elbridge Colby), bijušais aizsardzības ministra palīga vietnieks pirmajā Trampa administrācijā, kurš, visticamāk, arī tiks izvirzīts augstam amatam Trampa atgriešanās gadījumā.

“ASV ir apņēmusies nākt palīgā NATO valstīm, kurām tiek uzbrukts. Tas nav tas pats, kas sacīt, ka mums būtu jāizvieto visi mūsu spēki [austrumu flangā],” sacīja Kolbijs.

Pēc Kolbija domām, austrumu flangā esošajām valstīm ir nepieciešams tērēt daudz vairāk nekā 2% no IKP, kas ir NATO noteiktais mērķis.

“Manuprāt, tas nav iespaidīgi, ka Lietuva tērē 3%, Igaunija tērē 3%. Ja es būtu viņu vietā, es tērētu desmit, ja viņi nopietni domā par to, cik bīstami ir krievi,” viņš sacīja. “Es domāju, ka eiropiešiem ir jāsaprot, ka viņiem ir jāpalielina savi militārie spēki, cik vien cilvēciski ātri tas ir iespējams.”

Viņš ierosināja izvietot ievērojamus spēkus NATO austrumu daļas aizsardzībai, vienlaikus neapdraudot “mūsu spēju [aizsargāt] pirmo salu ķēdi, šajā gadījumā Taivānu”.

Viņš izcēla “galvenās spējas”, piemēram, tāla darbības rādiusa raķetes, loģistiku, vadības kontroli un loģistiku, munīciju un pretgaisa aizsardzību, kā jomas, kurās ASV būtu jākoncentrējas uz Āziju, nevis Eiropu.

“Tie ir vissvarīgākie resursi, bet tie ir arī resursi, kas visvairāk trūkst,” viņš sacīja.

Lasiet arī: Zelenskis noraida Orbāna globālo “miera misiju”

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas