Turcija bloķēs Ukrainai paredzētos mīnu meklētāju kuģus

Turcija otrdien, 2.janvārī, paziņoja, ka tā neļaus diviem Karaliskās flotes mīnu meklētājkuģiem, kurus Lielbritānija pagājušo mēnesi uzdāvināja Ukrainas Jūras spēkiem, šķērsot tās ūdeņus ceļā uz Melno jūru, atsaucoties uz bažām par starptautiskās Montrē konvencijas, kas saistīts ar karadarbības laikā paredzēto jūras šaurumu šķērsošanu, pārkāpšanu, ziņo Reuters.

Prezidentūras komunikāciju direktorāts paziņoja, ka Turcija neļaus caur Bosforu un Dardaneļiem izbraukt mīnu meklētāju kuģiem, kurus Apvienotā Karaliste dāvinājusi Ukrainai, lai palīdzētu uzlabot Ukrainas jūras operācijas, kā ierobežojuma iemeslu minot notiekošo karu Ukrainā.

Kad 2022.gada februārī Krievija iebruka Ukrainā, Turcija piemēroja 1936.gada Montrē konvenciju, bloķējot karojošo pušu militāro kuģu kustību pa tās ūdeņiem.

Montrē konvencija atbrīvo kuģus, kas atgriežas mītnes zemēs, un pašlaik ne Krievija, ne Ukraina nav izteikušas nodomu kuģot ar saviem karakuģiem caur Turcijas šaurumiem uz Melno jūru. Tolaik Turcija arī brīdinājusi valstis, kas nav Melnās jūras reģiona valstis, nesūtīt karakuģus caur jūras šaurumu.

Saskaņā ar Montrē konvenciju karadarbībā neiesaistīto pušu karakuģi var šķērsot šaurumu kara laikā, bet galavārds ir Turcijai, ja tā uzskata, ka pastāv draudi.

Prezidentūra norādīja, ka Turcija ir objektīvi īstenojusi Montrē nolīgumu, lai novērstu situācijas saasināšanos Melnajā jūrā, raksta Reuters.

Lasiet arī: VIDEO | Krievija pēc Putina solījuma atriebties uzbrūk Ukrainas pilsētām

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas