Turciju atkal satricina zemestrīces

Divas nedēļas pēc postošajām zemestrīcēm Turciju un Sīriju atkal satricinājuši spēcīgi grūdieni, palielinot ievainoto skaitu un nodarot ēkām jaunus bojājumus, raksta ziņu aģentūra Reuters.

Pirmdienas, 20.februāra, vakarā Turcijā notikusi vēl viena zemestrīce, un grūdieni bija jūtami arī Sīrijā, Ēģiptē un Libānā. 6,4 magnitūdas stiprās zemestrīces epicentrs bija bija netālu no Antakijas Turcijā, apmēram desmit kilometru dziļumā.

CNN Turk demostrēja video, kurā redzama glābēju komanda, kas pa trepēm rāpjas ēkā. Tā sabrukusi jaunāko grūdienu rezultātā, un zem drupām iesprostoti cilvēki, kas tur vāca savas mantas pirms ēkas demontāžas.

Turcijas veselības ministrs Faretins Kodža (Fahrettin Koca) informējis, ka ievainoti 294 cilvēki, no tiem 18 cietuši smagi.

Viņš arī piebilda, ka no atsevišķām ēkām, kur atrodas veselības aprūpes iestādes, evakuētas tur esošās personas, jo ēkās, kas izturēja iepriekšējās zemestrīces, parādījušās plaisas.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens (Antony Blinken) 20.februārī apmeklēja Turciju, un norādīja, ka Vašingtona sniegs Turcijai atbalstu, cik vien ilgi nepieciešams. Šobrīd pirms divām nedēļām sāktās glābšanas un meklēšanas operācijas pamazām noslēdzas, un uzmanība galvenokārt tiek pievērsta zemestrīcē cietušo izvietošanai un atjaunošanas darbiem.

Mirušo skaits Turcijā sasniedzis 41 156 personas, un tiek uzskatīts, ka skaitlis kļūs vēl lielāks. Tiek lēsts, ka iznīcināti 385 tūkstoši dzīvokļu, un daudzas personas vēl nav atrastas. Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans (Recep Tayyip Erdoğan) paziņojis, ka nākammēnes zemestrīces vissmagāk skartajos reģionos sāksies apmēram 200 tūkstošu dzīvokļu būvniecības darbi. Eksperti gan uzskata, ka sasteigti būvniecības darbi var būt iemesls traģēdijām nākotnē.

ANO ziņo, ka starp zemestrīcē izdzīvojušajiem ir arī apmēram 356 tūkstoši grūtnieču, kam steidzīgi nepieciešama pieeja veselības aprūpes pakalpojumiem.

Šis skaitlis iekļauj 226 tūkstošus grūtnieču Turcijā un 130 tūkstošus Sīrijā, un apmēram 38 800 no šīm sievietēm ir jādzemdē jau tuvākā mēneša laikā. Daudzas no viņām šobrīd ir pagaidu nometnēs, pakļautas zemai gaisa temperatūrai, un saskaras ar pārtikas un tīra ūdens pieejamības problēmām.

Sīrījā lielākais mirušo skaits ir valsts ziemeļrietumos, saskaņā ar ANO rīcībā esošo informāciju, tās ir 4525 personas. Šajā nemiernieku kontrolētajā reģionā ir apgrūtināta humānās palīdzības sniegšana. Valdības kontrolētajās teritorijās bojā gājušas 1414 personas.

Lasiet arī: Zemestrīcē sabrukušās ēkas jau iepriekš uzskatītas par nedrošām

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas