Turpinās domstarpību pilnās sarunas par PVO pandēmijas līguma noslēgšanu

Gaidāms, ka globālās sarunas, kuru mērķis ir noslēgt līgumu cīņai pret pandēmijām nākotnē, pārsniegs sākotnēji noteikto termiņu, procesam cieši pietuvinātajiem avotiem norādot, ka sarunu dalībniekiem, kas pārstāv Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 194 dalībvalstis, joprojām ir neatrisināti jautājumi, kas, visticamāk, paildzinās diskusijas, tādējādi, iespējams, aizkavējot juridiski saistošā teksta pieņemšanu pirms šomēnes gaidās Pasaules Veselības asamblejas, piektdien, 10.maijā, ziņo ”Reuters”.

Dokumenta mērķis ir līdztekus virknei atjauninājumu spēkā esošajos noteikumos par rīcību pandēmiju gadījumā stiprināt pasaules aizsardzību pret jauniem patogēniem pēc tam, kad Covid-19 pandēmija prasīja miljoniem cilvēku dzīvības.

Tomēr sarunu procesa laikā ir bijušas nopietnas domstarpības, jo īpaši par taisnīgumu vakcīnu, medicīnas sadalē, dažās valstīs līgumam kļūstot arī politizētam.

Daži no strīdīgākajiem līguma elementiem, tostarp informācija par “patogēnu piekļuves un pabalstu sistēmu”, jau ir pārcelti uz vēlāku apspriešanu, kuras termiņš ir divi gadi.

Sistēmas mērķis ir sistematizēt apmaiņu ar materiāliem, kas var izraisīt pandēmijas,

piemēram, jauniem vīrusiem vai vīrusu celmiem, un nodrošināt, ka visas valstis gūst taisnīgu labumu no vakcīnām, zālēm un testiem, kas tiek izstrādāti to rezultātā.

Pašreizējā līgumprojektā ir iekļauts noteikums, kas paredz, ka farmācijas ražotājiem PVO vajadzībām ir jārezervē 10% šādu produktu, un 10%, ko aģentūra var iegādāties par pieņemamām cenām, lai tos izplatītu nabadzīgākajās valstīs ārkārtas situācijās veselības aizsardzības jomā.

Lai gan lielākā daļa valstu atbalsta taisnīgu piekļuvi vakcīnām, vēl nav noteikta fiksēta procentuālā daļa, kas paredzēta ziedošanai vai pieejamai iegādei.

Piemēram, šonedēļ laikrakstā “Telegraph” tika publicēts ziņojums par to, ka Apvienotā Karaliste nevēlas parakstīt līgumu, kas pēc valsts domām, liktu tai ziedot piekto daļu savu vakcīnu.

Spēkā esošais līgums par gripas pandēmiju paredz, ka no 5% līdz 20% vakcīnu tiek pārdotas par pieņemamām cenām vai ziedotas PVO.

Šī sistēma tiktu piemērota, ja H5N1 putnu gripas celms, kas izraisīja satraukumu pēc tam, kad tika konstatēts govīm ASV,

kā arī citiem dzīvniekiem un putniem, kļūtu viegli pārnēsājams starp cilvēkiem, lai gan pašreizējais PVO draudu novērtējums joprojām ir zems, jo nav pierādījumu par izplatīšanos no cilvēka uz cilvēku.

Kavēšanās ar pandēmijas nolīguma pabeigšanu draud zaudēt politisko impulsu, jo īpaši daudzu valstu vēlēšanu gadā, Džona Hopkinsa universitātes veselības tiesību ekspertei Aleksandrai Fīlanai (Alexandra Phelan) norādot, ka viss vēl nav beidzies, taču laiks iet uz priekšu.

Lasiet arī: “AstraZeneca” atsauc Covid-19 vakcīnu visā pasaulē, norādot uz jaunāku vakcīnu pārpalikumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas