Ugandas olimpiete Čeptegeja mirst dažas dienas pēc tam, kad draugs viņu aizdedzināja

Ceturtdien, 5.septembrī, 33 gadus vecā ugandiešu olimpiskā maratona skrējēja Rebeka Čeptegeja, kura startēja Parīzes olimpiskajās spēlēs, nomira pēc tam, kad viņas draugs Kenijā viņu aplēja ar benzīnu un aizdedzināja, uzbrukumā gūstot vairāk nekā 75% ķermeņa apdegumus, ziņo “Reuters” un BBC.

Viņa bija trešā sportiste, kas Kenijā nogalināta kopš 2021.gada oktobra.

Kenijas iestādes paziņoja, ka viņai uzbruka pēc tam, kad viņa ar divām meitām atgriezās mājās no baznīcas. Par uzbrukumu tiekot veikta izmeklēšana. Vietējās administrācijas ziņojums liecina, ka viņa ar savu bijušo partneri esot strīdējušies par zemes gabalu.

“Esam uzzinājuši par mūsu olimpiskās sportistes Rebekas Čeptegejas skumjo aiziešanu mūžībā… pēc viņas drauga nežēlīga uzbrukuma,” savā ierakstā vietnē “X” paziņoja Ugandas Olimpiskās komitejas prezidents Donalds Rukare.

“Lai viņas dvēsele atdusas mierā, un mēs stingri nosodām vardarbību pret sievietēm,” viņš sacīja.

Skrējēja, kura Parīzē finišēja 44. vietā, pēc uzbrukuma tika nogādāta slimnīcā Kenijas rietumu pilsētā Eldoretā. Slimnīca, kurā viņa ārstējās, ziņoja, ka Čeptegeja nomira plkst. 5.30 orgānu mazspējas dēļ, un pilnīgu ziņojumu par viņas nāvi plānots publicēt vēlāk.

Kenijas sporta ministrs Kipčumba Murkomens viņas nāvi raksturoja kā zaudējumu “visam reģionam”.

“Šī traģēdija ir kliedzošs atgādinājums, ka mums ir jādara vairāk, lai apkarotu ar dzimumu saistītu vardarbību mūsu sabiedrībā, kas pēdējos gados ir parādījusies elites sporta aprindās,” viņš teica paziņojumā.

Ugandas sporta ministrs Pīters Ogvangs apstiprināja, ka Kenijas iestādes izmeklē olimpiskās skrējējas slepkavību, uzsverot plašāku problēmu par vardarbību pret sievietēm Kenijā.

Valdības dati par 2022.gadu liecina, ka gandrīz 34% sieviešu vecumā no 15 līdz 49 gadiem ir saskārušās ar fizisku vardarbību, ar kuru īpaši saskārušās precētas sievietes (41%).

ANO Sievietes un ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja ziņojumā teikts, ka 2022.gadā Āfrikas valstīs kopumā reģistrēts lielākais sieviešu slepkavību skaits gan absolūtā izteiksmē, gan attiecībā pret kontinenta sieviešu iedzīvotāju skaitu.

Viņas nāve seko pēc tam, kad 2021.gadā tika nogalinātas sportistes Agnesa Tiropa, bet nākamajā gadā – Damarisa Mutua; abos gadījumos par galvenajiem aizdomās turētajiem iestādes atzina viņu partnerus.

Lasiet arī: Īrijā veiktā izmeklēšana atklāj “patiesi šokējošu” seksuālās vardarbības līmeni baznīcas skolās valstī

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas