Ukrainas ministri atkāpjas no amata, gaidot valdības pārkārtošanu

Otrdien, 3.septembrī, pirms Ukrainā gaidāmās vērienīgās valdības pārkārtošanas, vismaz sešas amatpersonas, tostarp valdības locekļi, ir atkāpušās no amata, atstājot galvenos amatus neaizpildītus, valdošās partijas “Tautas kalps” parlamenta līderim Davidam Arahamjai paziņojot, ka tiks nomainīta puse valdības sastāva, Ukrainai saskaroties ar nepārtraukto Krievijas bombardēšanu, cenšoties apturēt Maskavas virzīšanos austrumos un piešķirot līdzekļus iebrukumam Krievijas Kurskas reģionā, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Otrdien no amata atkāpās stratēģiskās rūpniecības ministrs Aleksandrs Kamišins, tieslietu ministrs Deniss Malijauska, vides aizsardzības ministrs Ruslans Strilets, premjerministra vietnieces Olha Stefanišina un Irīna Vereščuka un Ukrainas Valsts īpašuma fonda vadītājs Vitālijs Kovaļs, kā arī no amata saskaņā ar prezidenta dekrētu tika atbrīvots arī viens no prezidenta augstākajiem palīgiem Rostislavs Šurma.

Trešdien, 4.septembrī, no amata atkāpās arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.

“Kā solīts, šonedēļ gaidāma būtiska valdības reorganizācija. Tiks nomainīts vairāk nekā 50% Ministru kabineta darbinieku. Rīt mums būs atlaišanas diena, bet parīt – iecelšanas diena,” “Telegram” rakstīja parlamenta vadītājs Davids Arahamja.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā nakts video uzrunā sacīja, ka valsts iestādes “jākonfigurē tā, lai Ukraina sasniegtu visus rezultātus, kas mums ir vajadzīgi” pirms viņa plānotās vizītes ASV nākamajā mēnesī, kad viņam vajadzētu iepazīstināt prezidentu Džo Baidenu (Joe Biden) ar “uzvaras plānu”.

“Šim nolūkam mums ir jānostiprina dažas valdības jomas, un izmaiņas tās sastāvā ir sagatavotas. Izmaiņas būs arī (prezidenta) birojā,” viņš sacīja.

Opozīcijas deputāte Irina Geraščenko kritizēja valdības veiktās izmaiņas, norādot, ka tā ir “valdība bez ministriem. Parlaments bez vienbalsīga vairākuma. Intelektuāla un personāla krīze, uz kuru varas iestādes piever acis”.

Viņa aicināja izveidot vienotības valdību un izbeigt prezidenta Zelenska komandas politisko varu.

Kopš 2022.gada Krievijas iebrukuma prezidents Zelenskis vairākkārt ir mainījis valdības sastāvu, tostarp korupcijas skandālu dēļ atstādinājis aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu un Kijivas augstāko komandieri Valēriju Zalužniju.

Pašlaik vismaz pieci galvenie valdības amati, tostarp infrastruktūras un lauksaimniecības jomā, joprojām ir neaizpildīti.

Zelenska pirmajam prezidenta pilnvaru termiņam bija jābeidzas 2024.gada maijā, taču viņš joprojām ieņem savu amatu kara stāvokļa dēļ.

Tajā pašā dienā, kad tika paziņots par izmaiņām, Krievijas triecienā Poltavā tika nogalināts 51 cilvēks un vēl 271 tika ievainots.

Lasiet arī: VIDEO | Krievijas raķetes nogalina vismaz 41 cilvēku šogad nāvējošākajā triecienā Ukrainai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas