Ukrainas un Polijas prezidenti gaisina pagātnes drūmo ēnu

Britu sabiedriskā raidorganizācija BBC ziņo, ka Ukrainas prezidents Vladimirs Zelenskis un Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien, 9.jūlijā, tikās Ukrainas pilsētā Luckā – Volīnijas apgabala centrā –, lai kopā piedalītos tās Pētera un Pavila katoļu katedrālē rīkotajā ekumēniskajā piemiņas dievkalpojumā.

Šī abu valstu līderu tikšanās notika tiešā saistībā ar “Volīnijas slaktiņa” [vairāk lasiet šeit] – abu tautu attiecības joprojām ļoti traumējošās traģēdijas – astoņdesmito gadskārtu. Otrā pasaules kara laikā ukraiņu nacionālisti – kuri cīnījās gan pret PSRS, gan pret nacistiem, gan pret nacistu okupētās Polijas “pagrīdes” armiju – 1943.gadā Volīnijā un vēlāk arī Austrumgalīcijā sāka etniskās tīrīšanas. Tajās – “atriebjoties” par pirmskara Polijas šovinistiko politiku un lai nepieļautu šo zemju atgriešanos Polijas sastāvā – tika nogalināti, pēc dažādiem aprēķiniem, līdz pat 60 tūkstošiem poļu tautības civiliedzīvotāju. 

Polijas Seims atzīst šīs masu slepkavības par genocīdu.

“Kopā mēs pieminām visus nevainīgos Volīnijas upurus! Atmiņa mūs vieno! Kopā mēs esam stiprāki,” BBC citē Zelenska un Dudas kopīgo ierakstu, kas publicēts Polijas prezidenta administrācijas Twitter kontā. 

Jūnijā Duda paziņoja, ka Ukraina un Polija kopā rīkos vairākus pasākumumus, lai pieminētu Volīnijas traģēdiju. Intevijā savas valsts ziņu portālam Interia viņš skaidroja, ka Polija tagad var veikt slaktiņā nogalināto tautiešu masu kapu meklējumus un viņu mirstīgo atlieku ekshumāciju – vēl nesen tas nebija iespējams [Ukrainas valdību pretestības dēļ]. 

BBC atgādina, ka – neraugoties uz šo drūmo pagātnes ēnu abu tautu un valstu attiecībās – Polija ir nelokāms Ukrainas atbalstītājs cīņā ar Krieviju, sūtot tai bruņutehniku un sniedzot citu palīdzību jau 3 miljardu eiro vērtībā. Tāpat šī valsts ir devusi mājvietu apmēram miljonam kara bēgļu. 

Lasiet arī: Latvijas, Lietuvas un Polijas prezidenti brīdina NATO par Baltkrievijā notiekošā radīto apdraudējumu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas