Ukraiņi atgriežas skolā Krievijas uzbrukumu laikā

Piektdien, 1.septembrī, sākas jaunais mācību gads, bet Ukrainas skolotāji, bērni un vecāki saskaras ar pastāvīgiem draudiem, ko rada Krievijas gaisa uzlidojumi. Ukrainas iestādes ziņojot, ka konflikta laikā ir iznīcinātas vairāk nekā 360 izglītības iestādes un vairāk nekā 3 000 ir bojātas, tā vēsta BBC.

Krievija un Cilvēktiesību organizācija ir apsūdzējušas Ukrainu, ka tā izmantojot skolas kā militāras bāzes, taču Kijiva šos apgalvojumus nosaukusi par dezinformāciju un propagandu.

Tā kā pastāv Krievijas gaisa uzlidojumu draudi, daudzi Ukrainas skolēni mācīsies attālināti.

Vietējās iestādes noteiks, vai ir iespējams mācīties klātienē, pamatojoties uz drošības situāciju un bumbu patversmju esamību katrā reģionā.

Harkivā, pilsētā, kas bieži ir pakļauta uzbrukumiem, jo atrodas tuvu Krievijas robežai, mācības galvenokārt notiks attālināti.

Lai skolēni Harkivā saņemtu drošu klātienes izglītību, iestādes ir izveidojušas

60 klases metro apakšzemes stacijās, kurās var mācīties vairāk nekā 1 000 skolēnu.

Izglītības ministra vietnieks Andrijs Staškivs norādījis, ka aptuveni viena sestdaļa Ukrainas skolu darbosies attālināti, kas ir mazāk nekā pagājušajā gadā.

Aptuveni 80 000 skolēnu no Krievijas okupētajām teritorijām Ukrainā piedalīsies tālmācībā draudu un drošības risku dēļ.

Mācību programma skolās ir pielāgota kara apstākļiem, un tajā ir iekļauta obligāta apmācība par mīnu drošību, kurā iesaistīts populārais mīnu meklēšanas suns Patrons, lai veicinātu izpratni par nesprāgušas munīcijas bīstamību.

Konflikts ir smagi ietekmējis Ukrainas bērnu izglītības kvalitāti. ANO bērnu aģentūra Unicef apgalvojot, ka Ukrainas bērniem ir plaši izplatītas mācību grūtības, tostarp pasliktinājušies mācību rezultāti ukraiņu valodā, lasīšanā un matemātikā.

Kostiantins Samilo, Zaporožjes skolas Perspektyva direktors, sacījis, ka

Tālmācība, kas sākās 2020.gada pavasarī, kad tika ieviesti Covid ierobežojumi, rada problēmas, tostarp motivācijas un zināšanu novērtēšanas jomā.

Tomēr drošība joprojām ir galvenā prioritāte skolotājiem, amatpersonām un vecākiem Ukrainā.

Lasiet arī: Krievija turpina centienus no Ziemeļkorejas iegādāties munīciju karam Ukrainā

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas