Ungārija izmantos veto tiesības, lai neļautu piemērot sankcijas Rosenergoatom

Ungārija plāno izmantot veto tiesības, ja Eiropas Savienība vēlēsies noteikt sankcijas Krievijas atomenerģijas sektoram, vēsta aģentūra Reuters.

Ukraina aicinājusi Eiropas Savienību iekļaut Krievijas valstij piederošo atomenerģijas uzņēmumu Rosenergoatom sankciju sarakstā. Tam nepiekrīt Ungārija, kura ar Krievijas atbalstu uzbūvējusi atomelektrostaciju, ko plānots paplašināt, kā sadarbības partneri piesaistot Rosenergoatom. Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns (Viktor Orban) atkārtoti uzsvēris, ka sankcijām, kas vērstas uz atomenerģiju, Ungārija noteikti izmantos veto tiesības.

«Mēs neļausim iekļaut kodolenerģiju plānotajās sankcijās. Tas nav apspriežams,»

sacīja Orbāns.

Ungārija, kas ir Eiropas Savienības dalībvalsts, ir kritizējusi bloka sankcijas pret Krieviju, norādot, ka nav izdevies mērķtiecīgi vājināt Krieviju, toties ir apdraudēta visa Eiropas ekonomika. Sankciju noteikšana ir viens no veidiem, kā Eiropas Savienība cenšas ietekmēt Krieviju pēc tās īstenotā iebrukuma Ukrainā, bet līdz šim Rosenergoatom ir izdevies izvairīties no sankcijām.

Pakšas atomelektrostacijā Ungārijā darbojas četri nelieli, Krievijā ražoti VVER 440 reaktori, kuru kopējā jauda ir apmēram 2 tūkstoši megavatu. AES reaktori tika palaisti laikā no 1982. līdz 1987.gadam. Kodoldegvielu reaktoriem Ungārija saņem no Krievijas. 2014.gadā abas valstis parakstīja sadarbības līgumu, kas paredzēja papildināt Pakšas AES ar diviem Krievijā ražotiem reaktoriem, kuru jauda būtu 1,2 gigavati katram.

Lasiet arī: Kijiva: Orbāns izmanto Ukrainu kā ķīlnieci

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas