Vācija slēgs līgumu ar Ķīnas uzņēmumu par spīti drošības riskiem

Vācijas valdība paziņojusi, ka, neskatoties uz bažām par drošību un koalīcijas protestiem, turpinās darbu pie pretrunīgi vērtētā plāna pārdot Hamburgas ostas termināļa daļas Ķīnas valsts uzņēmumam Cosco, raksta Politico.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) pērn oktobrī virzīja vienošanos par atļauju Ķīnas transporta milzim Cosco iegādāties 24,99% Hamburgas ostas akciju, lai gan vairāki ministru kabineta locekļi iebilda. Aprīlī darījums kļuva apšaubāms, jo Vācijas drošības iestādes pasludināja ostu par daļu no kritiski svarīgās infrastruktūras, kas nozīmē, ka tās daļu iegūšanai izvirzāmi daudz stingrāki nosacījumi.

Vācijas valdības pārstāvis Stefens Hebeštreits (Steffen Hebestreit) paziņoja, ka valdība pieturēsies pie oktobrī pieņemtā lēmuma un neveiks labojumus, neskatoties uz to, ka ostas termināļi tagad uzskatāmi par “kritiski svarīgas infrastruktūras daļu. Sīkākus paskaidrojumus Hebeštreits nesniedza.

Sociāldemokrāts un bijušais Hamburgas mērs

Šolcs ir uzstājis, ka darījumam par 24,99% ostas akciju pārdošanu Cosco ir jāpaliek spēkā.

Tas no jauna izsaucis koalīcijas partneru kritikas vilni, kas aicinājuši pārskatīt darījumu un samazināt Cosco pārdodamo akciju apjomu.

Lēmums tomēr pārdot ostas akcijas nāk tikai sešas nedēļas pirms 20.jūnijā Berlīnē plānotās Vācijas un Ķīnas amatpersonu tikšanās. Kritiķi norāda, ka daļēja ostas iegūšana īpašumā ir daļa no Pekinas plāna iegūt plašu kontroli pār Eiropas infrastruktūru. Hamburgas ostas transporta uzņēmums HHLA paziņojis, ka priecājas par darījuma apstiprināšanu, un “visi problēmjautājumi par investīciju caurskatīšanas procesu ir kopīgi atrisināti intensīvās, konstruktīvās sarunās”. Darījums tikšot noslēgs jau pavisam drīz.

Lasiet arī: Plāns pārdot daļu Hamburgas ostas Ķīnai draud izgāzties

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas