Venecuēla turpina “cīņu” par Gajānas kontrolēto Esekibo reģionu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro (Nicolás Maduro) turpina īstenot plānus, lai pārņemtu Gajānas kontrolēto Esekibo – ar naftu bagāto reģionu, izdodot rīkojumu valsts naftas uzņēmumam piešķirt naftas ieguves atļaujas reģionā un ierosinot Nacionālajā asamblejā tiesību aktu, lai to iekļautu Venecuēlas sastāvā. Spriedze pieauga, kad Venecuēlas vēlētāji svētdien referendumā atbalstīja Esekibo iekļaušanu Venecuēlas sastāvā, trešdien, 6.decembrī, ziņo BBC.

Reaģējot uz to, Gajāna izsludināja paaugstinātu gatavību saviem aizsardzības spēkiem.

Gajānas prezidents Irfaans Ali (Irfaan Ali) sociālajā tīklā Facebook kritizēja Venecuēlas prezidenta rīcību, raksturojot to kā “kļūdainu”. Prezidents Ali ir sazinājies ar ANO un lūdzis Drošības padomes iejaukšanos, jo uzskata, ka Venecuēlas rīcība ir

tiešs drauds Gajānas teritoriālajai “integritātei, suverenitātei un politiskajai neatkarībai,” 

vēsta BBC. Prezidents Ali arī mierinājis investorus, jo īpaši naftas uzņēmumus, ka viņu ieguldījumi ir drošībā.

Brazīlija trešdien paziņojusi, ka tā pastiprina savu militāro klātbūtni pie robežām ar Gajānu un Venecuēlu, nosūtot papildu karavīrus un bruņumašīnas.

Vairāk nekā 95% balsotāju svētdien notikušajā referendumā apstiprināja jaunas Venecuēlas valsts izveidi strīdīgajā Esekibo reģionā. Lai gan referendumā nobalsoja tikai divi miljoni cilvēku, kas ir aptuveni 10% no balsstiesīgo vēlētāju skaita, Esekibo iekļaušana Venecuēlas sastāvā ir guvusi plašu atbalstu, raksta BBC.

Patlaban šo jautājumu izskata Starptautiskā Tiesa, kas ir brīdinājusi Venecuēlu neveikt nekādas darbības, kas varētu mainīt Esekibo status quo.

Vairāk nekā gadsimtu Esekibo reģions ir piederējis Gajānai, taču Venecuēla ir neatlaidīgi centusies to kontrolēt.

Naftas atklāšana Esekibo piekrastē 2015.gadā saasināja strīdu, spriedzei pieaugot, pēc tam, kad Gajāna 2023.gada septembrī izsolīja piekrastes ūdeņu izpētes atļaujas.

Gajānas ekonomikas izaugsmi lielā mērā ir veicinājusi nafta, padarot to par vienu no pasaulē visstraujāk augošajām ekonomikām. Turpretī Venecuēlai, kas cīnās ar ieilgušu ekonomisko krīzi, kuru saasināja ASV sankcijas par naftas tirdzniecību, pieder pasaulē lielākās naftas rezerves, tā ziņo BBC.

Lasiet vairāk: Nepālā aizdomās par vietējo jauniešu vervēšanu Krievijas armijā arestēti desmit cilvēki

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas