VID ir korupcijas perēklis, saka ELT vadītājs

Kanāls TV24 piesaka savu kārtējo raidījumu Dienas personība, kurā ar vairākiem asiem paziņojumiem nācis klajā Ekonomisko lietu tiesas (ELT) priekšsēdētājs Miķelis Zumbergs. Tiek atgādināts, ka ELT nonāk smagākie korupcijas gadījumi. 

Statistika rāda, ka lielākais korupcijas risks pastāv Valsts policijā, visvairāk struktūrvienībās, kas atbild par satiksmes uzraudzību, skaidro Zumbergs. Tāpat korupcijai visbiežāk pakļauti Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas darbinieki. Vismaz 70–80% korupcijas lietu, kas nonāk ELT, ir saistītas ar šīm iestādēm, 

«Par cēloņiem es teikšu tā –

ir runa nevis par atsevišķiem sapuvušiem ābolīšiem, bet pats groziņš ir sapuvis.

Respektīvi sistēma ir tā, kas ievelk cilvēku korupcijas pinekļos. Viņš īsti nevar atteikties no kukuļa ņemšanas, jo citādi viņš tiek izstumts no tās vides,» norāda ELT priekšsēdētājs.

Runājot tieši par nesenajiem VID gadījumiem, kas saistīti ar korupciju, Zumbergs atzīmē, ka «nevajadzētu šādus gadījumus paslaucīt zem tepiķīša».

«Valsts komunikācijai jābūt pietiekami atklātai un jābūt pārliecībai, ka tas tiek pienācīgi izmeklēts. Pati šī iestāde ar savām milzīgajām pilnvarām un mazo atklātību ir laba augsne dažādiem korupcijas perēkļiem. Nav dūmu bez uguns!» TV24 raidījumā saka ELT priekšsēdētājs, kurš aicina VID vadību domāt, kā padarīt procedūras caurspīdīgākas.

ELT ir specializēta tiesa, kas šomēnes svin savu otro gadskārtu. Tā 2021.gada 31.martā tika izveidota ātrai un kvalitatīvai specifisku komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu un korupcijas lietu izskatīšanai. ELT izskatīšanai nodotās lietas, kas raisījušas lielu sabiedrības interesi, ir 2022.gada gada sākumā skatītā otrā digitālās televīzijas lieta, divu tonnu kokaīna lieta un Rīgas domniekam piedāvātā divu miljonu kukuļa lieta.

Lasiet arī: VID izdevies likvidēt lielāko daļu vēsturisko korupcijas perēkļu, apgalvo Jaunzeme

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas