VIDEO | Argentīnas Milejs piedzīvo līdz šim lielākos protestus, studentiem protestējot pret budžeta samazināšanu

Otrdien, 23.aprīlī, simtiem tūkstošu argentīniešu devās masveida protesta gājienā pa Buenosairesu, protestējot pret prezidenta Havjera Mileja (Javier Milei) budžeta samazināšanu valsts universitātēm, sarīkojot lielāko pret valdību vērsto demonstrāciju pret valdības taupības pasākumiem, ziņo Reuters.

Izdevumu samazināšana palīdz mazināt ievērojamo fiskālo deficītu, bet rada grūtības reālajā ekonomikā.

Arodbiedrību atbalstītajos gājienos galvaspilsētā un citviet tika pacelti plakāti ar uzrakstiem “Aizstāviet valsts universitātes”, “Studijas ir tiesības” un “Augšup ar budžetu, lejup ar Mileja plānu”.

 

“Es esmu šeit, lai aizstāvētu valsts universitātes,” sacīja arhitekts Pedro Palms (Pedro Palm), kurš absolvējis prestižo Buenosairesas Universitāti (UBA), kas nesen brīdināja, ka pēc budžeta samazināšanas tai varētu nākties slēgt durvis.

Milejs, kurš risina pārmantoto ekonomisko krīzi, kuru izraisīja gadiem ilgā valsts pārmērīgā tērēšana, īsteno krasus un agresīvus budžeta samazinājumus.

Šo samazinājumu rezultātā gada sākumā trīs mēnešus bija fiskālais pārpalikums, taču tas ir smagi skāris valsts sektoru.

Argentīnas valsts universitātes, piemēram, UBA, kas nodrošina bezmaksas augstāko izglītību, ir lielā mērā atkarīgas no valdības finansējuma.

“Izglītība ir viens no mūsu ideoloģijas pamatpīlāriem. Mēs nevēlamies slēgt universitātes,” sacīja prezidenta preses pārstāvis Manuels Adorni (Manuel Adorni), aizstāvot valdības nostāju un aicinot uz miermīlīgu gājienu.

Bioloģijas un ģenētikas skolotājs Ivans Massari (Ivan Massari) uzsvēra, ka ir svarīgi aizstāvēt bezmaksas izglītību kā līdzekli, kas veicina sociālo vienlīdzību un nodrošina iespējas visiem cilvēkiem. Viņš raksturoja valsts izglītību kā sociālās tranformācijas līdzekli, kas ļauj pilnveidoties, dod ieguldījumu sabiedrībā un veido nākotni.

Lasiet arī: Argentīnas prezidents Milejs pirmajā runā brīdina par gaidāmo ekonomisko satricinājumu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas