VIDEO | ASV uzņēmums “Intuitive Machines” veic vēsturisku nosēšanos uz Mēness

0Teksasā bāzētā uzņēmuma “Intuitive Machines” uzbūvētais un pilotētais kosmosa kuģis “Odisejs” (“Odysseus”) ceturtdien piezemējās netālu no Mēness dienvidpola, kas ir pirmā ASV “vieglā nosēšanās” piezemēšanās uz Mēness virsmas vairāk nekā pusgadsimta laikā un pirmā, ko jebkad ir paveicis privātais sektors, piektdien, 23.februārī, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Tā bija pirmā NASA “Artemīda” (“Artemis”) Mēness programmas ietvaros. Amerikāņu tehnika pēdējo reizi uz Mēness “viegli” piezemējās 1972.gadā, “Apollo” misijas laikā.

Kosmosa kuģis “Odysseus” uz klāja veda sešus NASA zinātniskos instrumentus.

NASA administrators Bils Nelsons (Bill Nelson) apsveica Intuitive Machines ar veiksmīgo Mēness misiju un slavēja to kā “triumfu”. Viņš uzsvēra NASA komerciālo partnerattiecību nozīmi, paziņojot, ka “ASV ir atgriezusies uz Mēness”.

“Odisejs” veiksmīgi piezemējās plkst. 23:23 pēc Griničas laika (01:23 pēc Latvijas laika), taču sākotnēji no bezpilota seškājainā lidaparāta nebija nekāda signāla, kas radīja satraukumu.

Pēc kāda laika tika izveidots vājš sakaru savienojums, kas radīja bažas par kuģa statusu. Taču pēc pāris stundām “Intuitive Machines” apstiprināja, ka “Odisejs” ir stāvus un pārraida datus, tostarp attēlus.

Nolaišanos kopīgi pārraidīja uzņēmums un NASA no “Intuitive Machines” misijas operāciju centra Hjūstonā.

Paredzētā nolaišanās vieta bija krāterveida apvidus blakus piecu kilometru augstam kalnu veidojumam, kas zināms kā Malaperts.

Tas ir līdz šim vistālāk uz dienvidiem esošais punkts uz Mēness,

ko jebkad apmeklējis kosmosa kuģis – 80 grādos uz dienvidiem.

Kā norāda NASA planētu zinātnes direktore Lori Gleiza (Lori Glaze), Mēness reģionā, kur nosēdās “Odisejs”, ir dziļi krāteri, kas pastāvīgi atrodas ēnā un, iespējams, tajos ir sasalis ūdens. Mēness ledus izmantošana varētu samazināt kosmosa misijām nepieciešamo materiālu daudzumu. Sasalušo ūdeni varētu pārvērst dzeramā ūdenī un izmantot skābekļa un ūdeņraža iegūšanai astronautu vajadzībām, tādējādi uzlabojot cilvēku izpētes perspektīvas, skaidroja Gleiza.

Viens no svarīgākajiem pētījumiem ir saistīts ar Mēness putekļu, kas “Apollo” astronautiem sagādāja neērtības, saskrāpējot un piesārņojot iekārtas, uzvedības izpēti.

NASA mērķis ir izprast, kā putekļi, ko paceļ kuģis nolaišanās laikā, nosēžas un nogulsnējas atpakaļ uz Mēness virsmas.

Tikai dažas citas valstis – Padomju Savienība, Ķīna, Indija, Indija un Japāna – ir veiksmīgi nolaidušas kuģi uz Mēness virsmas.

Lasiet arī: BNN pēta | Vilšanās Ķēdaiņiem: tik ļoti lolotā Viļņas-Rīgas dzelzceļa līnija pagaidām netiks mainīta

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas