VIDEO | Baidens apgalvo, ka viņam ar atmiņu viss kārtībā, pēc tam, kad ziņojumā apšaubītas viņa prāta spējas

Ceturtdienas, 8.februāra, vakarā 81 gadu vecais ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) negaidītā preses brīfingā dusmīgi kritizēja izmeklēšanu, kurā tika konstatēts, ka viņš, pēc viceprezidenta amata pildīšanas, nepareizi glabājis klasificētus dokumentus, kas saistīti ar militāro un ārpolitiku Afganistānā un tika ziņots, ka viņam ir grūtības atcerēties svarīgākos dzīves notikumus, ziņo Britu raidorganizācija BBC.

Ceturtdien publicētajā 345 lappušu garajā ziņojumā teikts, ka prezidenta atmiņai ir “būtiski ierobežojumi” un viņš “apzināti paturēja un izpauda” klasificētus failus, taču tika nolemts viņam necelt apsūdzības.

Vairāk nekā piecas stundas ilgā intervijā, kas bija daļa no izmeklēšanas, Tieslietu ministrijas īpašais padomnieks Roberts Hūrs (Robert Hur) konstatējis, ka

Baidens nevar atcerēties, kad viņš bija viceprezidents un kad nomira viņa dēls Bo Baidens (Beau Biden).

Baidens emocionāli izteicies par ziņojumu, kas apšaubīja viņa atmiņu: “Atklāti sakot, kad man uzdeva šo jautājumu, es nodomāju, ka tās nav viņu darīšanas,” viņš sacīja, “nevienam nevajag man atgādināt, kad viņš [Bo] nomira.” Baidens teicis par īpašo padomnieku: “Kā, pie velna, viņš uzdrīkstējās to pajautāt?”

Baidens paziņojis, ka viņš bija “ļoti aizņemts” ar starptautiskās krīzes risināšanu, kad pagājušā gada 8.-9.oktobrī viņu iztaujāja īpašais padomnieks – laikā, kad sākās Izraēlas un Gazas karš.

Izmeklēšanā arī atklājies, ka Baidens izpaudis sensitīvu informāciju memuāru rakstniekam, ko viņš publiski noliedzis. Īpašais padomnieks atzinis, ka Baidenu būtu grūti notiesāt, norādot, ka viņš tiesā varētu tikt attēlots kā līdzjūtīgs vecāka gadagājuma cilvēks ar sliktu atmiņu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecinot, ka ASV vēlētāju vidū gaidāmajās vēlēšanās valda bažas par Baidena vecumu. Baidens, uzrunājot žurnālistus, apgalvojis, ka viņš ir viskvalificētākais kandidāts, uzsverot savu kompetenci, pieredzi un veiksmīgo pieredzi valsts vadīšanā.

Tomēr pat tad, kad viņš centās atspēkot bažas par savu vecumu un prāta asumu, Baidens, komentējot Izraēlas un Gazas karu,

kļūdaini nosauca Ēģiptes līderi AbdulfatahU al Sisi par “Meksikas prezidentu”.

Vaicāts par slepenu dokumentu glabāšanu savās mājās, Baidens atbildību novēlis uz saviem darbiniekiem, apgalvojot, ka viņš nezināja par slepeniem dokumentiem savā garāžā, kā norādīts īpašā padomnieka ziņojumā, pieminot, ka tie atradušies netālu no suņa guļvietas.

Reaģējot uz žurnālista paustajām bažām par viņa vecumu, Baidens pacēlis balsi, noraidot šo viedokli. Viņš uzsvēra, ka viņa atmiņa ir “laba” un prezidentūras laikā nav pasliktinājusies.

Baidena juristu komanda arī kritizējusi īpašā padomnieka valodu attiecībā uz prezidenta atmiņas traucējumiem, vēstulē norādot, ka tajā izmantota ļoti aizspriedumaina valoda, lai lieciniekiem aprakstītu bieži sastopamo gadu vecu notikumu neatcerēšanos.

Īpaši slepenie dokumenti tika atrasti Baidena mājā Vilmingtonā, Delavēras štatā, un viņa iepriekšējā privātajā birojā.

Šī informācija tikusi atklāta pēc tam, kad atsevišķā izmeklēšanā bijušajam prezidentam Donaldam Trampam (Donald Trump) tika izvirzītas apsūdzības par nepareizu klasificētu dokumentu apstrādi pēc aiziešanas no Baltā nama; maijā par šo viņu gaida tiesa.

Hūra ziņojumā šie gadījumi esot nošķirti, norādot, ka Baidens nodevis dokumentus valdības arhīvistiem, taču Tramps esot atteicies to darīt, kavējis tiesvedību un piesaistījis citus, lai iznīcinātu pierādījumus, teikts rakstā.

Tramps atbildējis savā sociālo mediju platformā “Truth Social”, aicinot Tieslietu departamenta prokuroru atcelt viņa klasificēto failu tiesas procesu, apgalvojot, ka tiesvedības izbeigšana veicinātu valsts atveseļošanos.

Lasiet arī: “Hamās” atbild uz pamiera priekšlikumu ar 135 dienu pamiera plānu, ierosina pilnīgu Izraēlas atkāpšanos

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas