VIDEO | Baidens NATO samitā pārsakās, nosaucot Zelenski par Putinu

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) ceturtdien, 11.jūlijā, NATO samitā Vašingtonā kļūdaini nosaucis Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pāris sekundes vēlāk sevi labojot, ziņo “Reuters“.

“Un tagad es vēlos sniegt vārdu Ukrainas prezidentam, kuram piemīt tikpat daudz drosmes, cik apņēmības, dāmas un kungi, prezidents Putins,” sacīja Baidens, norādot uz Zelenski.

Pēc aptuveni divām sekundēm labojot sevi, Baidens piebilda: “Prezidents Putins? Mēs uzvarēsim prezidentu Putinu. Prezidents Zelenskis. Es esmu tik ļoti koncentrējies uz to, lai uzvarētu Putinu.”

Zāle pārsteigumā aplaudēja, Zelenskim uz Baidena komentāriem atbildot ar: “Es esmu labāks (par Putinu).” Un, pirms Zelenskis sāka savu uzrunu, Baidens atbildēja: “Jūs esat krietni labāks,” dažiem zālē klātesošajiem smejoties.

 

Pēdējās dienās Baidens tiek rūpīgi analizēts viņa veselības un šķietamā prāta asuma zušanas dēļ un pēc vāja un neveiksmīga snieguma debatēs pagājušā mēneša beigās pret bijušo prezidentu republikāni Donaldu Trampu (Donald Trump) daudzi apšauba viņa pārvēlēšanas izredzes, tostarp viņa paša Demokrātu partijas biedri un sponsori. Baidens joprojām ir apņēmības pilns turpināt savu pārvēlēšanas kampaņu, uzstājot, ka viņš ir labākais kandidāts, lai novembrī uzvarētu Trampu.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz) ceturtdien pēc Baidena pārteikšanās viņu aizstāvēja, sakot:

“Tā mēdz gadīties, un, ja visus tā rūpīgi pārbaudīsiet, atradīsiet pietiekami daudz šādu kļūdu.”

Lielbritānijas jaunais premjerministrs Kīrs Stērmers (Keir Starmer) savā preses konferencē vairākkārt izvairījās atbildēt uz jautājumu, vai Baidens ir pietiekami piemērots, lai kandidētu uz ASV prezidenta amatu. Tā vietā viņš uzslavēja Baidena lomu, organizējot un vadot, kā viņš teica, veiksmīgu NATO alianses sanāksmi.

Vēlāk ceturtdien Baidens NATO samita ietvaros rīkoja atsevišķu preses konferenci, kurā viņam pirmo reizi kopš novembra bija jātiekas ar presi vienatnē un kurā viņam tika uzdoti jautājumi par viņa pārteikšanos. Viņš atbildēja, sakot, ka viņa vadībā NATO samits bija veiksmīgs.

“Vai esat pieredzējuši veiksmīgāku konferenci?” Baidens atbildēja žurnālistiem uz jautājumu par ārvalstu amatpersonu iespējamajām bažām par viņa piemērotību atkārtotai ievēlēšanai.

Samitā Vašingtonā NATO dalībvalstis nostiprināja atbalstu Ukrainai, cīņā pret Krievijas iebrukumu, un ASV paziņoja par jaunu drošības paketi Ukrainai 225 miljonu ASV dolāru vērtībā, kas cita starpā ietver “Patriot” bateriju, papildu munīciju lielgabarīta artilērijas raķešu sistēmām un raķetēm, kā arī citu palīdzību.

Dienas sākumā, pirms abu līderu tikšanās, Baidens sacīja Zelenskim: “Mēs jūs atbalstīm un punkts.”

Tikmēr Zelenskis ceturtdien aicināja NATO sabiedrotos atcelt ierobežojumus tāla darbības rādiusa ieroču izmantošanai pret mērķiem Krievijas iekšienē, sakot, ka tas “mainītu spēles gaitu” karā ar Krieviju.

Lasiet arī: BNN pēta | Kurš ASV prezidents būtu labāks Baltijas valstīm?

Lasiet arī: NATO samitā vēršas pret Krieviju, sola Ukrainai “neatgriezenisku ceļu” dalībai NATO

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas