VIDEO | ES sper soli ceļā uz migrācijas sistēmas pārskatīšanu

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis trešdien, 4.oktobrī, pabeidza darbu pie vienošanās par nelegālās imigrācijas pārvaldību neparasti liela iebraucēju skaita periodos, tādējādi sperot nozīmīgu soli ceļā uz ES patvēruma un migrācijas noteikumu. Vienošanos panāca visas 27 dalībvalstis pēc tam, kad tika pārvarēts nesenais strīds starp Itāliju un Vāciju par labdarības kuģiem, kas Vidusjūrā glābj bēgļus, kuri cenšas sasniegt Eiropu, ziņo Reuters.

ES dalībvalstis tagad var uzsākt sarunas ar Eiropas Parlamentu. Zviedrijas migrācijas ministre Marija Malmere Stenergarda (Maria Malmer Stenergard) pauda, ka ir svarīgi, lai tiktu noslēgts Migrācijas pakts, kura mērķis ir

ieviest kārtību uz ES ārējām robežām un samazināt imigrācijas plūsmas.

Saskaņā ar šo nolīgumu tādas valstis kā Itālija, kas bieži uzņem migrantus, varētu paātrināt patvēruma procedūras un lūgt tūlītēju palīdzību no ES partneriem, tostarp finansiālu atbalstu un pārvietošanu. ES kopš 2015.gada plāno reformēt patvēruma sistēmu, kad negaidīti ieradās vairāk nekā miljons cilvēku, radot spriedzi tādās valstīs kā Grieķija un Itālija, kas daudziem bija pirmie ieceļošanas punkti.

Cenšoties panākt vienošanos, Itālija galu galā piekrita nolīgumam pēc tam, kad no tā tika svītrotas dažas atsauces uz NVO darbībām, kā ziņo diplomātiskie avoti. Polija un Ungārija, kuras abas stingri iestājas pret migrantu uzņemšanu no Tuvajiem Austrumiem un Āfrikas, balsoja pret, bet Austrija, Čehija un Slovākija izvēlējās atturēties.

Tomēr ar balsu vairākumu izšķirošā vienošanās tika panākta pirms sanāksmes Spānijas pilsētā Granadā, kurā valstu līderiem ir paredzēts apspriest nelegālo migrāciju, jo īpaši pieaugošo migrantu skaitu, kas ierodas caur Vidusjūru, tostarp Itālijas Lampedūzas salā.

Kā vienu no nesenākajiem migrantu pieplūdumiem var atzīmēt otrdien, 3.oktobrī, ieradušos 271 migrantu, kas no Āfrikas pārpildītā koka laivā sasniedza Jerro, Spānijas Kanāriju salas rietumu daļu, kuru glābēji atzīmēja kā vienu no pārpildītākajām laivām, kāda redzēta. Pēdējo dienu laikā Kanāriju salās ar vismaz sešām laivām ieradās 726 migranti, tostarp sievietes un bērni, no kurām trīs piestāja Jerro.

Tomēr trešdien panāktā provizoriskā vienošanās joprojām neatbild uz vairākiem būtiskiem jautājumiem, tostarp konkrētiem jautājumiem par tās īstenošanas grafiku un termiņiem.

Lasiet arī: VIDEO | Itālijas Lampedūzas salā rekordliels migrantu pieplūdums

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas