VIDEO | Islandē otrais vulkāna izvirdums; lava sasniegusi pilsētu, nopostot mājas

Svētdien, 14.janvārī, Islandes dienvidrietumos izvirda vulkāns, lavai plūstot uz evakuēto Grindavīkas pilsētu un nopostot vismaz trīs mājas. Šis ir jau otrais vulkāna izvirdums Reikjanes pussalā mazāk nekā mēneša laikā un piektais izvirdums kopš 2021.gada, ziņo Reuters.

“Pilsēta jau naktī tika veiksmīgi evakuēta, cilvēku dzīvības nav apdraudētas, lai gan infrastruktūra, iespējams, var tikt apdraudēta,” sociālajā vietnē X (agrāk Twitter) paziņoja Islandes prezidents Gudni Johannessons (Gudni Johannesson), piebilstot, ka lidojumi nav pārtraukti.

Izvirdums sākās svētdienas agrā rītā uz ziemeļiem no pilsētas, kas tika evakuēta sakarā ar gaidāmo vulkāna izvirdumu seismiskās aktivitātes svārstību dēļ.

Pēdējās nedēļās varasiestādes uzcēla zemes un klinšu barjeras, lai novērstu lavas nokļūšanu Grindavīkā, kas atrodas aptuveni 40 km uz dienvidrietumiem no galvaspilsētas Reikjavīkas, taču izvirdums ir pārrāvis pilsētas aizsargbarjeras.

Pēc pagājušajā mēnesī notikušā izvirduma Svartsengi vulkāna sistēmā Grindavīkā, notika pilsētas 4 000 iedzīvotāju evakuācija un tika slēgtas tūrisma vietas. Pirms sestdien tika izdots atkārtots evakuācijas rīkojums, vairāk nekā 100 iedzīvotāju bija atgriezušies savās mājās.

Lasiet arī: VIDEO | Pēc vairāku nedēļu ilgas zemestrīču aktivitātes, izvirst Islandes vulkāns

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas