VIDEO | Izraēlā pēc protestu nakts sākas vispārējs streiks, lai pieprasītu ķīlnieku atbrīvošanas vienošanos

Izraēla gatavojas ģenerālstreikam, turpinoties svētdienas, 1.septembra, protestiem par to, ka valdība nav darījusi pietiekami, lai noslēgtu vienošanos ar “Hamās” par ķīlnieku atbrīvošanu pēc tam, kad sestdien Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) atrada sešu ķīlnieku līķus, izraisot sašutumu visā valstī, ziņo britu raidsabiedrība BBC un “Reuters”.

Izraēlas plašsaziņas līdzekļi lēsa, ka svētdien Jeruzalemē, Telavivā un citās pilsētās pulcējās līdz 500 000 cilvēku, pieprasot, lai premjerministrs Benjamins Netanjahu darītu vairāk, lai nogādātu mājās pārējos ķīlniekus.

Svētdien protestos, kas lielākoties bija miermīlīgi, pūļi pārrāva policijas līniju un bloķēja galveno Telavivas šoseju un skandēja saukļus pret Netanjahu. Viens no demonstrantiem turēja zīmi ar uzrakstu: “Tu esi galva. Tu esi vainīgs”.

 

Protestētāji, daudzi tērpušies Izraēlas karogos, pulcējās arī Jeruzalemē un citās pilsētās.

Aicinājumu pirmdien rīkot streiku izplatīja Izraēlas lielākās arodbiedrības “Histadrut”, kas pārstāv simtiem tūkstošu darbinieku, līderis Arnons Bar Davids (Arnon Bar-David) paziņojot, ka vienošanās vietā valsts saņem “līķu maisus” un ka vispārējais streiks ir “nepieciešams”.

Izraēlas Ben Guriona lidostā daļēji tika apturēta pakalpojumu sniegšana, bet ienākošie reisi joprojām nolaidās, savukārt autobusu un dzelzceļa satiksme bija traucēta. Haifas galvenās tirdzniecības ostas darbinieki streikoja, slimnīcas strādāja daļēji, un bankas bija slēgtas. Daudzi privātie uzņēmumi strādāja, bet darba devēji ļāva darbiniekiem pievienoties streikam, kas radīja plašus pakalpojumu traucējumus.

Saskaņā ar Izraēlas plašsaziņas līdzekļu ziņojumiem šodien plkst. 18.00 pēc vietējā laika streiks tiks pātraukts.

Izraēlas Aizsardzības spēki (IDF) paziņoja, ka seši līķi tika atrasti sestdien pazemes tunelī Rafas rajonā Gazas dienvidos.

Ķīlnieki tika identificēti kā Karmels Gats, Edens Jerušalmi, Heršs Goldbergs-Polins, Aleksandrs Lobanovs, Almogs Sarusi un virsseržants Ori Danino.

IDF paziņoja, ka viņi tikuši nogalināti neilgi, pirms atrasti un tiesu medicīnas ekspertīzē noskaidrots, ka viņus “nogalināja “Hamās” teroristi ar vairākiem šāvieniem no tuvas distances” pirms 48-72 stundām.

Protesti ir aizēnojuši humānās palīdzības centienus Gazā, kur ANO svētdien paziņoja, ka pirmā pilnā diena kampaņai, kuras mērķis ir vakcinēt 640 000 bērnu pret poliomielītu, ir bijusi veiksmīga.

Kā ziņots “Hamās” joprojām tur 101 ķīlnieku no 253 ķīlniekiem, kas tika sagūstīti, kad pagājušā gada 7.oktobrī bruņotie kaujinieki iebruka Izraēlas kopienās, nogalinot 1 200 izraēliešu un ārzemnieku un izraisot nežēlīgu Izraēlas uzbrukumu, kura rezultātā Gaza tika nopostīta, un nogalināti vairāk nekā 40 600 palestīniešu.

Neraugoties uz Ēģiptes un Kataras diplomātu centieniem un ASV augstāko amatpersonu vairākkārtējām vizītēm reģionā, kurās tika aicināts panākt vienošanos, sarunās par karadarbības pārtraukšanu un ķīlnieku nogādāšanu mājās pagaidām nav panākts progress.

Lasiet arī: “airBaltic” turpina atcelt lidojumus uz Telavivu

Lasiet arī: Izraēla un “Hamās” vienojas par pauzēm cīņās, lai vakcinētu bērnus pret poliomielītu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas