VIDEO | Izraēlas karaspēks Gazā nogalina “Hamās” līderi Sinvaru, “Hezbollah” sola eskalēt karu ar Izraēlu

Izraēlas spēki trešdien Gazas joslas dienvidos notikušajā operācijā ir nogalinājuši “Hamās” līderi Jahju Sinvaru, kurš bija 2023.gada 7.oktobra uzbrukuma, kas izraisīja karu Gazā, organizators, ceturtdien, 17.oktobrī, paziņoja Izraēla, tādējādi Izraēlai gūstot milzīgu panākumu un iezīmējot svarīgu notikumu gadu ilgušajā konfliktā, savukārt Libānas “Hezbollah” piektdien paziņoja, ka tā eskalēs karu pret Izraēlu, savukārt Irāna paziņoja, ka “pretošanās gars tiks stiprināts”, ziņo “Reuters”.

Rietumu līderi sacīja, ka viņa nāve dod iespēju izbeigt konfliktu, bet Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sacīja, ka karš turpināsies, līdz visi ķīlnieki tiks atgriezti.

“Šodien mēs esam izlīdzinājuši rezultātu. Šodien ļaunumam tika dots trieciens, bet mūsu uzdevums vēl nav pabeigts,” Netanjahu sacīja ierakstītā video paziņojumā pēc tam, kad ceturtdien tika apstiprināta Sinvara nāve.

“Dārgajām ķīlnieku ģimenēm es saku: Šis ir svarīgs brīdis karā. Mēs turpināsim ar pilnu spēku, līdz visi jūsu mīļotie, mūsu mīļotie, būs mājās.”

Sinvaru, “Hamās” līderi pēc Ismaila Hanija nogalināšanas jūlijā, trešdien Gazas dienvidos notikušajā apšaudē nogalināja Izraēlas karavīri, kuri sākotnēji nezināja, ka ir notvēruši savas valsts galveno ienaidnieku, pavēstīja Izraēlas amatpersonas.

Militāristi publicēja drona video, kurā redzams Sinvars, kurš, pēc viņu teiktā, sēž krēslā, klāts putekļos, sagrautā ēkā.

 

“Hamās” pati nav sniegusi nekādus komentārus, taču avoti grupējumā ir paziņojuši, ka viņu rīcībā esošie dati liecina, ka Sinvaru patiešām nogalinājuši Izraēlas karavīri.

Sinvara nāve varētu saasināt spriedzi Tuvajos Austrumos, kur Izraēla jau ir uzsākusi sauszemes karadarbību Libānā un apsver atbildes reakciju uz Irānas 1.oktobrī veikto raķešu uzbrukumu.

Tā kā Sinvars bija viena no galvenajām personām, kas plānoja pagājušā gada uzbrukumu, kurā tika nogalināti 1 200 izraēliešu un, sagrābti vairāk nekā 250 ķīlnieki, viņa nāve var arī pavērt iespēju atjaunot centienus izbeigt konfliktu, kura rezultātā, pēc Gazas sektora veselības aizsardzības iestāžu datiem, ir miruši vairāk nekā 42 000 palestīniešu.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden), kurš telefoniski runāja ar Netanjahu, lai viņu apsveiktu, sacīja, ka Sinvara nāve ir iespēja beidzot izbeigt konfliktu Gazā un nogādāt mājās Izraēlas ķīlniekus.

ASV vēlas atsākt sarunas, lai panāktu pamieru un ķīlnieku atbrīvošanu, sacīja ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller), nosaucot Sinvaru par “galveno šķērsli” kara izbeigšanai.

“Šis šķērslis acīmredzami ir novākts. Nevar prognozēt, ka tas, kurš nomainīs (Sinvaru), piekritīs pamieram, bet ir novākts tas, kas pēdējos mēnešos bija galvenais šķērslis pamiera panākšanai,” viņš sacīja, piebilstot, ka pēdējās nedēļās Sinvars bija atteicies no jebkādām sarunām.

Irāna nenorādīja uz to, ka nogalināšana mainītu tās nostāju. Pēc Sinvara nāves “pretestības gars tiks stiprināts”, paziņoja Irānas pārstāvniecība ANO.

Arī “Hezbollah” bija izaicinoša, paziņojot par “pāreju uz jaunu un eskalējošu fāzi konfrontācijā ar Izraēlu”.

Izraēlas militārie spēki piektdien paziņoja, ka ir nogalinājuši arī Muhamedu Hasinu Ramalu, “Hezbollah” komandieri Taibes apgabalā Libānas dienvidos.

Lasiet arī: BNN pēta | Lietuvas Seima deputātu algas strauji kāps: kas īsti mainījies un kāpēc tagad?

Lasiet arī: ASV draud Izraēlai samazināt militāro palīdzību, ja tā neuzlabos humanitāro situāciju Gazā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas