VIDEO | Kenijā nodokļu protestos nogalināti vismaz 13 cilvēki, aizdedzināts parlaments

Otrdien, 25.jūnijā, Kenijā, saasinoties protestiem pret jaunajiem nodokļu priekšlikumiem, tika nogalināti vismaz 13 protestētāji un simtiem ievainoti, tostarp ar gumijas lodēm un asaru gāzi, un daļa parlamenta galvaspilsētā Nairobi tika aizdedzināta, prezidentam Viljamam Ruto (William Ruto) nosodot protestus un izvietojot armiju kārtības atjaunošanai un solot novērst jebkādus mēģinājumus destabilizēt situāciju valstī, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Protesti pret nepopulāro finanšu likumprojektu, kas ietver vairākus nodokļu paaugstinājumus, turpinās jau vairākas dienas. Taču otrdien tie saasinājās, kad deputāti pieņēma grozīto likumprojektu.

Protestētāji galvaspilsētā Nairobi iebruka parlamentā, aizdedzināja ēkas daļu un nozaga ceremoniālo zizli, kas simbolizē likumdevēju varu, kā rezultātā policija pret viņiem atklāja uguni un bojā gājuši vismaz 13 cilvēki, Kenijas Ārstu asociācijas pārstāvim norādot, ka tas “nav galīgais skaitlis”.

 

Protesti, uz kuriem sociālajos plašsaziņas līdzekļos mudinājuši jaunieši, ir izsaukuši kritiku pret varasiestādēm par pārmērīgu reakciju, šaujot uz protestētājiem ar īstu munīciju.

Prezidents Ruto otrdien vakarā nosodīja protestus un aicināja stingri vērsties pret “vardarbību un anarhiju”, ko izraisījuši tie, kurus viņš nosauca par noziedzniekiem, kas maskējas par miermīlīgiem protestētājiem.

Parlamenta priekšsēdētājs Mozus Vetangula (Moses Wetangula) trešdien no rīta uzslavējis jauniešu iesaistīšanos ekonomiskajās diskusijās, taču piebildis, ka “nedrīkst pieļaut vardarbību, necieņu un bezjēdzīgu īpašuma iznīcināšanu, kā arī klajus uzbrukumus valsts iestādēm”.

Vardarbību un protestētāju nogalināšanu plaši nosodījuši arī cilvēktiesību aizstāvji, juristi un baznīca.

Starptautiskās Cilvēktiesību biedrības vadītājs Vanjeri Nderu (Wanjeri Nderu) BBC sacīja, ka protesta laikā pieredzētais bijis “kā karā”, un piebilda, ka policija atklājusi uguni vēl pirms ielaušanās parlamentā.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Guterrešs (Antonio Guterres) paudis dziļu sarūgtinājumu par bojāgājušajiem un ievainotajiem, tostarp žurnālistiem un medicīnas darbiniekiem, kas cietuši Kenijā protestu laikā. Viņš mudināja

Kenijas varasiestādes “ievērot savaldību” un aicināja uz mierīgiem protestiem.

Arī katoļu bīskapi nosodījuši policijas rīcību un “nopietni aicināja policiju nešaut uz protestētājiem”, vienlaikus aicinot protestētājus ievērot mieru.

Likumprojektā ir iekļauti nodokļu paaugstinājumi pārtikai, autiņbiksītēm, menstruālajiem produktiem un citām precēm. Lai gan valdība ir atteikusies no dažiem sākotnējā nodokļu likumprojekta priekšlikumiem, protestētāji pieprasījuši to pilnībā atsaukt.

Bijušais prezidents Uhuru Kenjata (Uhuru Kenyatta) aicināja uz dialogu, sakot, ka Kenijas līderiem “jāsaprot, ka varu un autoritāti viņiem ir piešķīrusi tauta”, jauniešiem protestus atspēkojot ar to, ka ir svarīgi, lai viņu paaudzes balss tiktu sadzirdēta.

Lasiet arī: Par nākamo NATO vadītāju iecelts Nīderlandes Marks Rite

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas