VIDEO | Krievijas spēkus apsūdz ukraiņu karagūstekņu nogalināšanā

Ukraina ir uzsākusi izmeklēšanu pēc sestdien, 2.novembrī, publiskotā video, kurā, iespējams, redzams, kā Krievijas karavīri nošauj divus Ukrainas karavīrus, kas padodas gūstā. Ukrainas prokurori apgalvo, ka video redzamas personas krievu uniformās, kas no neliela attāluma šauj uz neapbruņotiem ukraiņu karavīriem, nosaucot to par “smagu” kara likumu pārkāpumu, vēsta britu medijs BBC.

Kopš Krievijas iebrukuma 2022.gada februārī gan Krievija, gan Ukraina ir apsūdzējušas viena otru Ženēvas konvenciju – starptautisko humanitāro tiesību aktu, kas reglamentē bruņotu konfliktu norisi, tostarp attieksmi pret karagūstekņiem – pārkāpšanā.

Ukrainas Telegram kanāls DeepStateUA 2.decembrī publicēja video, apgalvojot, ka karavīri tika nošauti netālu no Stepnes pēc tam, kad Krievijas karaspēks ieņēmis Ukrainas 45.strēlnieku bataljona pozīcijas,

Ukrainas karavīriem padodoties, jo beigusies munīcija.

Video redzams, ka, iespējams, ukraiņu karavīrs padodas, iznākot no izrakumiem un turot rokas uz galvas, apgulstas uz zemes, otram karavīram iznākot no ierakumiem, arī neapbruņotam, un Krievijas karavīriem viņus abus nošaujot. 

 

Videoieraksta autentiskums nav ticis neatkarīgi pārbaudīts.

Ukrainas ģenerālprokuratūra ir sākusi pirmstiesas izmeklēšanu “par kara likumu pārkāpšanu, kas apvienota ar tīšu slepkavību”. Paziņojumā teikts, ka karagūstekņu nogalināšana kvalificējama kā “smags starptautisks noziegums”, norādot, ka incidents noticis netālu no Stepnes ciemata Doneckas apgabalā, nesniedzot sīkāku informācija par to, kas uzņēmis video vai, kad noticis incidents, raksta BBC.

Ukrainas bruņotie spēki ir aicinājuši starptautisko sabiedrību nosodīt Krievijas rīcību un saukt pie atbildības militāro vadību par šo kara noziegumu.

Krievijas bruņotie spēki vēl nav publiski atbildējuši uz šīm apsūdzībām.

Sestdien ukraiņu karavīrs Oleksandrs Kolims apgalvojis, ka nogalinātie ukraiņi ir no viņa vienības. Savukārt Avdijivkas militārās administrācijas vadītājs Vitālijs Barabašs svētdien paziņojis, ka atbildīgie par nošaušanu vēlāk tika “likvidēti” ukraiņu uzbrukumā. Neviens no viņiem nesniedzis pierādījumus, lai pamatotu apgalvojumus.

Martā Ukraina apsūdzēja Krievijas karavīrus par neapbruņota ukraiņu karavīra nogalināšu. Uzņemtajā video, pirms ticis nošauts, ukraiņu karavīrs smēķējis cigareti un saucis “Slava Ukrainai”. Savukārt pagājušajā gadā Krievija apsūdzēja Ukrainas spēkus par krievu karagūstekņu grupas nogalināšanu. Video bijis redzams, kā karavīri padodas un tikuši nošauti. Ukrainas amatpersona apgalvojusi, ka Krievijas karavīri bija “inscenējuši” padošanos, jo mēģinājuši uzbrukt, raksta BBC.

Lasiet vairāk: Putins: kara “traģēdija” Ukrainā ir jāpārtrauc

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas