VIDEO | Plūdos Vācijas dienvidos bojā gājuši vismaz četri cilvēki

Piektdien Vācijas dienvidos, īpaši skarot Bavārijas un Bādenes-Virtembergas zemes, sākās spēcīgas lietusgāzes, kuru dēļ savas mājas ir pametuši vairāki tūkstoši cilvēku, un lietusgāžu izraisītie plūdi ir prasījuši vismaz četru cilvēku dzīvības, tostarp ugunsdzēsēja, kurš gāja bojā glābšanas darbu laikā, Vācijas valdībai paziņojot, ka nāvējošie plūdi kalpo kā brīdinājums turpināt cīņu pret klimata pārmaiņām, pirmdien, 3.jūnijā, ziņo britu raidorganizācija BBC un aģentūra “Reuters”.

Vācijas kanclers Olafs Šolcs (Olaf Scholz), kurš pirmdien apmeklēja cietušās teritorijas, sacīja, ka plūdi ir atgādinājums par būtiskiem vides jautājumiem.

“Mēs nedrīkstam atstāt novārtā uzdevumu apturēt cilvēka izraisītās klimata pārmaiņas,” viņš sacīja.

Arī ekonomikas un klimata ministrs Roberts Hābeks (Robert Habeck), svētdien apmeklējot skartos reģionus, norādīja, ka klimata pārmaiņas izraisījušas smagos laikapstākļus.

 

Tomēr valdības padomdevēju grupa klimata jautājumos pirmdien paziņoja, ka Vācija, visticamāk, neizpildīs savus 2030.gada mērķus attiecībā uz siltumnīcefekta gāzu emisijām, nonākot pretrunā ar Hābeka martā izteiktajām prognozēm un pieprasot veikt jaunus pasākumus.

Šorndorfas pilsētā, Bādenē-Virtembergā, vēlu pirmdien pagrabā tika atrasti vīrieša un sievietes līķi.

Bavārijas Mančingā pēc dambja pārrāvuma tika evakuēti aptuveni 800 cilvēku un Šrobenhauzenē pagrabā tika atrasta mirusi 43 gadus veca sieviete, un brīvprātīgais ugunsdzēsējs gāja bojā, kad apgāzās viņa piepūšamā laiva. Vēl viens brīvprātīgais joprojām ir pazudis bez vēsts pēc tam, kad apgāzās viņa laiva.

Donavas upes radīto plūdu dēļ autoražotājs “Audi” ir apturējis ražošanu savā Bavārijas rūpnīcā Ingolštatē.

Vācijas lauksaimnieku apvienība norādīja, ka ir nodarīti milzīgi postījumi laukiem un ēkām, taču apgalvoja, ka vēl ir pāragri veikt precīzus aprēķinus.

Bavārijas premjerministrs Markuss Zēders (Markus Soeder) Šolca vizītes laikā norādīja, ka plūdu dēļ šobrīd notiek kaut kas līdz šim nekad nepieredzēts. Aptuveni 20 000 cilvēku ir iesaistīti glābšanas darbos visā federālajā zemē, kur ir izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Vācijas Meteoroloģijas dienests brīdināja, ka valsts dienvidu un austrumu daļā gaidāms vēl stiprāks lietus.

Dzelzceļa uzņēmums “Deutsche Bahn” svētdien vēlu vakarā ieteica nedoties uz Vācijas dienvidiem.

Lasiet arī: Čehijā zibens spēriens ievaino 18 cilvēkus

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas