VIDEO | Viesuļvētra “Miltons”, postot mājas, virzās pāri Floridas centrālajai daļai

Viesuļvētra “Miltons” ceturtdien, 10.oktobrī, virzījās pāri Floridas centrālajai daļai pēc tam, kad dažas stundas iepriekš ieradās štata rietumu piekrastē ar nāvējošiem tornado, sagraujot mājas un pārtraucot elektrību gandrīz diviem miljoniem klientu, ziņo “Reuters”.

Vētra trešdien ap plkst. 20.30 pēc vietējā laika kā 3.kategorijas viesuļvētra ar maksimālo pastāvīgo vēju ātrumu 195km/h ieradās netālu no Sjesta Kī, pavēstīja ASV Nacionālais viesuļvētru centrs.

Līdz plkst. 23.00 pēc vietējā laika vēja ātrums bija samazinājies līdz 165km/h un Miltons kļuva par 2.kategorijas viesuļvētru, kas joprojām tiek uzskatīta par ārkārtīgi bīstamu. Viesuļvētru centrs paziņoja, ka Tampas līča apgabalā, tostarp Tampas, Sentpīterburgas un Klīrvoteras pilsētās, ir izsludināta ārkārtas situācija saistībā ar straujajiem plūdiem, un Sentpīterburgā jau trešdien bija izlijuši 422mm lietus.

 

Viesuļvētra iegāzās Sjesta Kī, apmēram 5 400 cilvēku lielā barjeras salu pilsētiņā pie Sarasotas, kas atrodas apmēram 100km uz dienvidiem no Tampas līča lielpilsētas teritorijas, kurā dzīvo vairāk nekā trīs miljoni cilvēku. 

Fort Pīrsā, Floridas austrumu piekrastē, tika ziņots par vismaz diviem nāves gadījumiem kādā pansionātā.

 

Gubernators Rons Desantis (Ron DeSantis) pauda cerību, ka Tampas līcim izdosies izvairīties no nopietniem postījumiem un smagiem plūdiem, jo vētra ieradās pirms paisuma un bēguma. Prognozes vēsta, ka ūdens līmenis joprojām var paaugstināties līdz pat četriem metriem.

Desantiss ziņoja, ka “Miltons” radījis arī vismaz 19 tornado, kas nodarījuši postījumus daudzos apgabalos un iznīcinājuši aptuveni 125 mājas, lielākoties pārvietojamās mājas.

“Šobrīd ir pārāk bīstami, lai droši evakuētos, tāpēc visiem jāpaliek uz vietas un jāslēpjas,” paziņojot par vētras ierašanos sauszemē, sacīja Desantiss.

Desantiss sacīja, ka meklēšanas un glābšanas komandas ir gatavas doties darbos, tiklīdz vētra pāries, un vajadzības gadījumā strādāt arī naktī.

Saskaņā ar “PowerOutage.us” datiem vairāk nekā 1,8 miljoni māju un uzņēmumu Floridā bija bez elektrības.

Tiek prognozēts, ka “Miltons” saglabās viesuļvētras intensitāti, šķērsojot Floridu, bet pēc ieiešanas Atlantijas okeānā tas, visticamāk, pakāpeniski zaudēs tropiskās īpašības un lēnām pavājināsies, piebilda Viesuļvētru centrs. Neraugoties uz to, joprojām pastāv plūdu draudi štata Atlantijas krastā.

Lai gan diviem miljoniem cilvēku bija dots rīkojums evakuēties, vēl miljoniem cilvēku ir apdraudēti, jo viņi dzīvo prognozētajā vētras ceļā.

Trešdienas pēcpusdienā gandrīz ceturtdaļa Floridas degvielas uzpildes staciju bija bez degvielas.

Pirms divām nedēļām liela daļa ASV dienvidu teritorijas piedzīvoja viesuļvētras “Helēna” nāvējošo spēku, kad tā nodarīja postījumus Floridā un vairākos citos štatos. Paredzams, ka abas vētras nodarīs zaudējumus miljardiem dolāru vērtībā.

Lasiet arī: VIDEO | Baidens atliek braucienu uz Vāciju un Angolu, vētrai “Miltons” tuvojoties Floridai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas