Paaugstina akcīzes nodokļa likmi alkoholam, tabakai; “EY” bažas par kontrabandas pieaugumu

Katra akcīzes palielināšana izdara spiedienu uz akcizēto preču lietotāju rocību un, jo augstākas akcizēto preču cenas, jo lielāka ir motivācija izmantot kontrabandas produktus,  ziņo konsultāciju kompānijas “EY” pārstāve Baltijas valstīs un nodokļu prakses vadītāja Ilona Butāne.

Turklāt pieaug arī kontrabandas grupējumu motivācija nodarboties ar nelegālo preču tirdzniecību. Tas nozīmē, ka uzraugošajām institūcijām ir pastiprināti jāapkaro kontrabandas grupējumu darbība un loģistika. Turklāt jāņem vērā, ka ne visas nelegālās preces tiek ievestas pāri robežai – daļa visdrīzāk tiek ražota Latvijā kā preču viltojumi, norāda Butāne.

Tā kā izmaiņu tvērumā iekļautās akcīzes preces nav pirmās nepieciešamības preces, tad akcīzes nodokļa palielināšana neietekmēs iedzīvotāju līdzekļu apmēru pirmās nepieciešamības preču iegādei, uzskata Butāne.

“EY” kā pozitīvu faktu atzīmē, ka akcīzes nodokļu politika ir saskaņota Baltijas valstu līmenī. Nākamo trīs gadu laikā pakāpeniskas akcīzes nodokļus likmes izmaiņas alkoholam, tabakas izstrādājumiem, kā arī naftas un dabasgāzes produktiem plāno ieviest arī kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija. 

Tāpat, izstrādājot likumprojektu, Finanšu ministrija ir ņēmusi vērā arī kaimiņvalstīs piemērotās likmes. Šāda saskaņota nodokļu politika Baltijas reģionā palīdz nodrošināt vienlīdzīgas konkurences apstākļus visiem skartajās nozarēs strādājošajiem uzņēmumiem, uzskata Butāne.

No 1.marta paaugstinās akcīzes nodokļa likmi alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamam šķidrumam, elektroniskajās smēķēšanas ierīcēs izmantojamā šķidruma sagatavošanas sastāvdaļām, tabakas aizstājējproduktiem.

 
Seko mums arī FacebookDraugiem un X!
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas