PV un “Škoda Vagonka” vienojas par visu jauno elektrovilcienu piegādi līdz vasaras beigām

AS “Pasažieru vilciens” (PV) un Čehijas uzņēmums “Škoda Vagonka” ir parakstījuši savstarpēju vienošanos par jauno elektrovilcienu piegāžu termiņu pagarināšanu, informē PV pārstāvji.

Vienošanās paredz, ka ražotājam visu atlikušo jauno elektrovilcienu piegāde un nodošana pasūtītājam jāveic līdz šī gada vasaras beigām.

Patlaban PV ir nodoti 17 no paredzētajiem 32 vilcieniem. Līdz ar to “Škoda Vagonka” līdz vasaras beigām jāpiegādā vēl 15 vilcieni.

Abu uzņēmumu pārstāvji skaidro, ka vienošanās noslēgta, pamatojoties uz neatkarīgu ekspertu sniegto analīzi par Krievijas iebrukuma Ukrainā radīto ietekmi uz līguma saistību izpildi.

PV valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Raitis Nešpors norāda, ka, sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, gan pasūtītājam, gan ražotājam bija skaidrs, ka karš nepārprotami radīs ietekmi uz līguma izpildi, bet sākotnēji bija grūti paredzēt šīs ietekmes apmēru.

Lai noteiktu kara radīto ietekmi uz līguma izpildi, “Škoda Vagonka” iesniedza eksperta “Deloitte Advisory” sagatavotu atzinumu, savukārt atzinuma izvērtēšanai PV nolīga juridisko konsultantu “PricewaterhouseCoopers Legal”, kas vērtēja norādītos līguma izpildes ietekmējošos apstākļus.

Juridiskais konsultants secināja, ka apstākļi, kas norādīti atzinumā, ir uzskatāmi par objektīviem un ir pamatoti līgumā noteikto elektrovilcienu piegādes termiņu pagarināšanai, jo šos apstākļus neviena no pusēm līguma slēgšanas brīdī nevarēja paredzēt.

“Škoda Vagonka” valdes priekšsēdētājs Martins Bednārs papildina, ka Krievijas agresijas dēļ jauno elektrovilcienu savlaicīgu piegādi būtiski ietekmēja gan ražošanas, gan loģistikas aspekti.

“Šādas ietekmes rezultātā “Škoda Vagonkai” ir jāveic vilcienu montāžu divas reizes – pirmo reizi uzņēmuma ražotnē Ostravā, kur pēc neatkarīgu institūciju sertifikācijas vilcienus daļēji demontē, iekrauj kravas automašīnās un transportē uz Latviju, tos atkārtoti montējot depo Rīgā,” skaidro Bednārs.

PV atgādina, ka šī gada februārī būtiski uzlabojusies pasažieru pārvadājumu precizitāte, atbilstoši vilcienu kustības grafikam izpildot 98,6% reisu. Atlikušos jaunos elektrovilcienus ieviesīs apritē pakāpeniski, vispirms tos pārbaudot dinamiskajos braucienos bez pasažieriem.

LETA jau rakstīja, ka 2023.gada decembra vidū PV sāka pasažieru pārvadājumus ar jaunajiem “Škoda Vagonka” elektrovilcieniem. Pirms tam vilcieni tika ilgstoši testēti un izmēģināti Latvijas dzelzceļa infrastruktūrā. Neraugoties uz to, jaunos vilcienus pērn decembrī un šā gada janvārī regulāri piemeklēja dažādas ķibeles.

Pirmie divi Čehijas uzņēmumā “Škoda Vagonka” ražoto jauno elektrovilcienu vagoni Rīgā tika nogādāti 2022.gada jūnijā. Patlaban PV ir nodoti 17 no paredzētajiem 32 vilcieniem.

Katrs elektrovilciens sastāv no četriem vagoniem. Viena elektrovilciena garums ir 109 metri. Katrā vilcienā ir sēdvietas 436 pasažieriem un stāvvietas 454 pasažieriem. Vilcienos ir viena līmeņa iekāpšana no paaugstinātajām pasažieru platformām.

Visa projekta kopējās izmaksas paredzētas 257,889 miljonu eiro apmērā.

PV ir izveidots 2001.gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no “Latvijas dzelzceļa” veiktajām funkcijām. Iepriekš PV 100% bija “Latvijas dzelzceļa” meitasuzņēmums, taču 2008.gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Lasiet arī: VIDEO | Putins pārliecinoši uzvar “vēlēšanās” bez nopietnas konkurences

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

 
Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas