Ziemeļkorejas raķete rada apjukumu Japānā

Kārtējais Ziemeļkorejas veiktais raķešu izmēģinājums radījis apjukumu Japānas ziemeļu daļā, kur tika izsludināta evakuācija, kas gan pēc pusstundas tika atsaukta, raksta britu raidorganizācija BBC.

13.aprīļa rītā Hokaido salā skanēja trauksmes sirēnas, un iedzīvotājiem tika dots rīkojums nekavējoties evakuēties. Vēlāk varas iestādes atsauca evakuāciju, un informēja, ka raķete nav nokritusi salas tuvumā. Tā nolidoja apmēram 1000 kilometrus, un Dienvidkorejas valdība to nosaukusi par nopietnu provokāciju. Tiek uzskatīts, ka ceturtdienas rītā palaistā raķete bija vidējas vai tālas darbības rādiusa, tomēr konkrēta informācija vēl nav publiskota.

Japānas krasta apsardze ziņojusi, ka raķete iekritusi jūrā uz austrumiem no Ziemeļkorejas, bet nav iespējams apstiprināt, ka tā šķērsojusi Japānas ekskluzīvo ekonomisko zonu.

Hokaido salā uz laiku tika daļēji apturēta dzelzceļa satiksme, un arī skolas darbu sāka vēlāk.

Reģionā arvien pieaug spriedze, jo Ziemeļkoreja šogad ir palaidusi jau 27 raķetes. Japānas ārlietu ministrs Jošimasu Hajaši (Yoshimasa Hayashi) norādīja, ka Phenjanas spēlēšanās ar raķetēm rada nopietnus un neizbēgamus draudus Japānas drošībai.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejas līderi nav atbildējuši uz Dienvidkorejas zvaniem, un tas Seulā radījis satraukumu. Abas valstis parasti veic veic savstarpējos zvanus pulksten 9.00 un 15.00 pēc vietējā laika, izmantojot militāro saziņas līniju. Ikdienas saziņa notiek, lai izvairītos no sadursmēm uz robežas. Dienvidkorejas amatpersonas aprakstījušas komunikācijas pārtraukšanu kā vienpusēju un bezatbildīgu.

Ihvas Universitātes profesors Lefs Ēriks Īslijs (Leif-Eric Easley) sacīja, ka Phenjana turpina darbības ar raķetēm, jo tās līderis vēl nav paspējis demonstrēt valsts kodolspējas. Viņš piebilda: “Tomēr tas, ka ziemeļkorejieši burtiski neceļ klausuli, un saziņas līniju un diplomātijas trūkums palielina netīšas sadursmes iespēju.”

Šī Ziemeļkorejā ir nozīmīga nedēļa – tiek svinēta tās līdera valdīšanas 11.gadadiena, un valstij ir tendence to atzīmēt ar militārā progresa demonstrējumiem. Tā strādājusi, lai palielinātu kodolieroču arsenālu un izveidotu labākus ieročus. Ziemeļkoreja arī nosodījusi ASV un Dienvidkorejas kopīgās militārās mācības, apsūdzot tās situācijas saasināšanā.

Arī 2022.gada oktobrī Japānas iedzīvotājus pamodināja trauksmes sirēnas, kad Ziemeļkoreja pāri Japānai virzīja ballistisko raķeti. Toreiz tā iegāzās Klusajā okeānā tālu no Japānas krasta, un neviens necieta.

Lasiet arī: Ziemeļkoreja izšāvusi vēl divas ballistiskās raķetes

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas