Ziemeļkoreja izšāvusi vēl divas ballistiskās raķetes

Ziemeļkoreja Klusajā okeānā izšāvusi vēl divas ballistiskās raķetes, un norādījusi, ka tas, vai Pjenhana izmantos okeānu kā šautuvi, atkarīgs no ASV rīcības, raksta Reuters.

Ballistiskās raķetes palaistas pirmdienas, 20.janvāra, rītā, tikai divas dienas pēc tam,kad Ziemeļkoreja izšāva starpkontinentālo ballistisko raķeti, kura piezemējās jūrā netālu no Japānas rietumu krasta. Tas licis ASV apturēt kopīgās gaisa spēku mācības ar Dienvidkoreju un Japānu.

Ziemeļkorejas valsts medijs apstiprināja, ka tā izšāvusi divas raķetes, tēmējot uz mērķiem 395 un 337 kilometrus tālu.

Japānas premjerministrs Fumio Kisida (Fumio Kishida) paziņoja, ka pieprasījis ANO Drošības padomes ārkārtas sanāksmi par Ziemeļkorejas veiktajiem izmēģinājumiem. Tā plānota pirmdienas, 20.februāra, vakarā.

Tomēr izredzes ieviest jaunas ANO sankcijas pret Ziemeļkoreju ir visai vājas, ņemot vērā Krievijas un Ķīnas veto tiesības, ko tās jau izmantojušas jautājumos par karu Ukrainā.

Dienvidkorejas armijas vadība nosodījusi raķešu palaišanu kā provokācijas, kas jāpātrauc nekavējoties.

Seulas Ārlietu ministrija izsludinājusi sankcijas pret četrām personām un piecām organizācijām saistībā ar Pjenhanas bruņojuma programmām. Ministrija norādīja, ka tās pārstāvis kodoldrošības jautājumos ir sazinājies ASV un Japānas kolēģiem un visi kopīgi vienojušies, ka Ziemeļkorejas rīcība nav attaisnojama, un tās rīcībai būs sekas.

Ziemeļkorejas līdera māsa, Kima Jočena (Kim Yo Jong), brīdinājusi par paaugstinātu ASV militāro klātbūtni pēc kopīgām mācībām ar Āzijas sabiedrotajiem: «Tas, cik bieži izmantosim Kluso okeānu kā savu šautuvi, atkarīgs no ASV spēku rīcības.» Jočena arī kritizējusi Dienvidkorejas ekspertu šaubas par Ziemeļkorejas ieroču gatavību. Viņa sacīja: «Viņiem drīzāk vajadzētu salikt savas smadzenes kopā, lai domātu par aizsardzību, tā vietā, lai kritizētu citu tehnoloģijas. Mēs vēlreiz varam apstiprināt, ka nekas nav mainījies mūsu vēlmē likt trakajiem maniakiem, kas palielina spriedzi, samaksāt par viņu darbībām.»

ASV un Dienvidkoreja šonedēļ plāno rīkot kodolsituācijas simulāciju, lai uzlabotu spēju izmantot ASV kodolieročus, savukārt martā plānotas ikgadējas Freedom Shield lauka apmācības. Pjenhanas Ārlietu ministrija norādīja, ka uz šīm mācībām atbildēs ar nepieredzēti spēcīgu pretreakciju.

20.februārī izšautās raķetes ir jau trešais zināmais Ziemeļkorejas ieroču izmēģinājums šogad, un arī pērn tā veica nepieredzētu skaitu izmēģinājuma šāvienu, tostarp izmantojot arī starpkontinentālās raķetes, kas var sasniegt mērķi jebkur ASV.

Lasiet arī: Ziemeļkoreja: Mācības draud padarīt reģionu par kara zonu

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas