Izraēla apgalvo, ka vairāk nekā trešdaļa Gazas ķīlnieku ir miruši

Izraēla uzskata, ka vairāk nekā trešdaļa no atlikušajiem Gazas ķīlniekiem ir miruši, liecina valdības otrdien, 4.jūnijā, publicētā veiktā uzskaite, kamēr ASV mēģina paātrināt ķīlnieku atgūšanu saskaņā ar Izraēlas priekšlikumu izbeigt karu ar “Hamās”, ziņo “Reuters”.

“Hamās” 7.oktobra uzbrukuma laikā, kas aizsāka karu, uz Gazas joslu aizveda aptuveni 250 cilvēkus, no kuriem vairāki desmiti tika atbrīvoti novembra pamiera laikā, bet citus – dzīvus vai mirušus – Izraēlas karaspēks ir atguvis.

Valdības veiktajā novērtējumā, kas veikts pamatojoties uz dažādiem informācijas avotiem, tostarp izlūkdienestu ziņojumiem, videonovērošanas kameru vai aculiecinieku video un tiesu medicīnas analīzēm, teikts, ka

gūstā joprojām atrodas 120 cilvēki, no kuriem 43 Iraēlas amatpersonas ir pasludināšas par mirušiem.

“Hamās” kara sākumā draudēja nogalināt ķīlniekus, lai atriebtos par Izraēlas veiktajiem gaisa uzlidojumiem, taču kopš tā laika grupējums ir norādījis, ka tieši Izraēlas uzbrukumi izraisījuši ķīlnieku nāvi. Izraēla to nav izslēgusi, bet norādīja, ka uz dažiem atrastajiem ķīlnieku ķermeņiem ir redzamas nāvessoda pazīmes.

Pirmdien Izraēlas bojāgājušo sarakstā tika iekļauti vēl četri ķīlnieki.

Četri vīrieši tika identificēti kā 80 gadus vecais Haims Perijs, 80 gadus vecais Jorams Mecgers, 84 gadus vecais Amirams Kūpers un 51 gadu vecais Nadavs Poplvels. Visi četri pirms sešiem mēnešiem tika filmēti dzīvi “Hamās” publicētajos ķīlnieku video. 

“Hamās” paziņoja, ka Poplvels miris no ievainojumiem, kas gūti Izraēlas gaisa trieciena laikā.

Bruņotie spēki uzskata, ka visi četri tika nogalināti kopā Gazas dienvidu pilsētā Hanjūnisā “pirms vairākiem mēnešiem”, kad pilsētā darbojušies Izraēlas bruņotie spēki.

Perijam tika uzbrukts savās mājās Nirozas kibucā, un galu galā viņš ziedojies, lai glābtu savu sievu, kura slēpusies. Kūpers un Mecgers arī tika sagūstīti Nirozas kibucā kopā ar savām sievām, kuras abas novembra pamiera laikā tikušas nogādātas atpakaļ Izraēlā. Poplvels tika sagūstīts Nirimas kibucā kopā ar savu māti no viņas mājām. Viņa brālis tika nogalināts uzbrukuma laikā, un māte tika atbrīvota novembra pamiera laikā, ziņo ķīlnieku atbalsta grupa.

ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) piektdien nāca klajā ar jaunu kopā ar Izraēlu izstrādātu

trīs posmu priekšlikumu izbeigt karu, saskaņā ar kuru daži ķīlnieki tiktu atbrīvoti pagaidu pamiera laikā.

Taču starpnieku centieni panākt šo vienošanos ir iestrēguši, jo Izraēla uzstāj, ka galu galā vēlas atsākt “Hamās” iznīcināšanas kampaņu, bet palestīniešu islāmistu grupējums pieprasa garantētu kara izbeigšanu un visu iebrucēju spēku izvešanu.

“Hamās” 7.oktobra uzbrukumā Izraēlas dienvidu kopienām tika nogalināti aptuveni 1 200 cilvēku un sagūstīti vairāk nekā 250 ķīlnieki. Izraēlas uzbrukumā Gazai ir nogalināti vairāk nekā 36 000 palestīniešu.

Lasiet arī: Izraēlas ministrs apgalvo, ka Netanjahu politika “izgāzusies”, aicina rīkot vēlēšanas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas