PVO ziņo, ka Meksikā nomiris pirmais ar H5N2 putnu gripu inficējies cilvēks

Trešdien, 5.jūnijā, Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņoja, ka aprīlī Meksikā nomiris cilvēks, kurš bija inficējies ar H5N2 putnu gripu, taču nav zināms, kādā veidā viņš inficējies ar šo vīrusu, vienlaikus piebilstot, ka pašreizējais putnu gripas vīrusa risks plašākai sabiedrībai ir zems, ziņo “Reuters”.

Saskaņā ar PVO sniegto informāciju 59 gadus vecais vīrietis nomiris 24.aprīlī Mehiko slimnīcā. Viņam bijusi paaugstināta temperatūra, elpas trūkums, caureja, slikta dūša un vispārējs diskomforts.

Saskaņā ar PVO tas bija pirmais laboratoriski apstiprinātais H5N2 gripas vīrusa infekcijas gadījums cilvēkam pasaulē

un pirmais putnu H5 vīrusa gadījums cilvēkam Meksikā, norādot, ka patlaban nav zināms vīrusa inficēšanās avots, taču Meksikā “ir ziņots par H5N2 vīrusu mājputnu vidū”.

Arī Meksikas Veselības ministrija paziņojumā norādīja, ka infekcijas avots nav zināms.

Cietušais nebija saskāries ar mājputniem vai citiem dzīvniekiem, bet viņam bija vairākas veselības problēmas, un pirms akūtu simptomu parādīšanās viņš trīs nedēļas citu slimību dēļ bija guļošs, norādīja PVO.

Meksikas Veselības ministrija paziņoja, ka vīrietim bija hroniska nieru slimība un 2.tipa diabēts, kas, iespējams, padarīja viņu uzņēmīgāku.

Saskaroties ar inficētiem putniem, līdz šim ar putnu gripu ir inficējušies zīdītāji, piemēram, roņi, lāči un liellopi, un zinātnieki seko līdzi izmaiņām vīrusā, kas varētu liecināt, ka tas pielāgojas, lai vieglāk izplatītos starp cilvēkiem.

Lai gan zinātnieki paziņojuši, ka šis gadījums nav saistīts ar H5N1 putnu gripas uzliesmojumu liellopiem ASV,

ar kuru līdz šim inficējušies trīs lopkopji, gadījumam Meksikā esot saistītam ar citu H5 putnu gripas vīrusa celmu, abi tomēr ir H5 putnu gripas vīrusi.

Endrjū Pekošs (Andrew Pekosz), gripas eksperts no Džona Hopkinsa universitātes, aģentūrai “Reuters” uzsvēra, ka kopš 1997.gada H5 vīrusi bieži inficē zīdītājus, turklāt biežāk nekā citi putnu gripas celmi, norādot, ka ir nepieciešama modra uzraudzība, jo ar katru izplatīšanos palielinās mutāciju iespēja, kas var veicināt cilvēku inficēšanos.

Lasiet arī: ASV nepiešķirs patvērumu nelegālajiem migrantiem uz ASV-Meksikas robežas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas