VIDEO | Putins Ziemeļkorejai sola tirdzniecību un drošību ārpus Rietumu spiediena

Pirms plānotās vizītes Ziemeļkorejā Vladimirs Putins vēstulē, ko otrdien, 18.jūnijā, publicēja Ziemeļkorejas valsts plašsaziņas medijs “Rodong Sinmun”, apsolīja ar valsti veidot neatkarīgas tirdzniecības un drošības sistēmas, ko nekontrolē Rietumi, un pauda nesatricināmu atbalstu, vienlaikus uzsverot, ka Krievijas un Ziemeļkorejas 70 gadus ilgās attiecības ir balstītas uz vienlīdzību, savstarpēju cieņu un uzticību, ziņo “Reuters”.

Vēstule tika publicēta dienu pēc tam, kad abas valstis paziņoja, ka Putins pirmo reizi 24 gadu laikā divas dienas, sākot no otrdienas, apmeklēs Ziemeļkoreju.

“Mēs izstrādāsim alternatīvus tirdzniecības un savstarpējo norēķinu mehānismus, kurus nekontrolēs Rietumi, un kopīgi pretosimies nelikumīgiem vienpusējiem ierobežojumiem,” rakstīja Putins. “Un tajā pašā laikā – mēs veidosim vienlīdzīgas un nedalāmas drošības arhitektūru Eirāzijā.”

Viņš pateicies Ziemeļkorejai par atbalstu karadarbībai Ukrainā un solījis atbalstīt Phenjanas centienus

aizstāvēt savas intereses, neraugoties uz to, ko viņš nosaucis par “ASV spiedienu, šantāžu un militāriem draudiem”.

Putina padomnieks Jurijs Ušakovs paziņoja, ka Krievija un Ziemeļkoreja Putina vizītes laikā varētu parakstīt stratēģiskās partnerības līgumu, kurā galvenā uzmanība tiks pievērsta drošībai un turpmākai sadarbībai starptautiskajā politikā un ekonomikā, vienlaikus precizējot, ka tas netiks vērsts pret nevienu citu valsti.

Delegācijas sastāvā būšot Krievijas aizsardzības ministrs Andrejs Belousovs, ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, dabas resursu, veselības un transporta ministri, Krievijas kosmosa aģentūras un dzelzceļu vadītāji, kā arī Putina pārstāvis enerģētikas jautājumos, premjerministra vietnieks Aleksandrs Novaks.

Vizītes laikā abi līderi vedīs individuālas sarunas, kā arī būs svinīgs koncerts, valsts pieņemšana, goda sardze, dokumentu parakstīšana un paziņojums plašsaziņas līdzekļiem, žurnālistiem sacījis Ušakovs.

Kā liecina komerciālie satelītattēli, pirms vizītes Ziemeļkoreja, šķiet, gatavojas iespējamai militārai parādei Phenjanas centrā, kamēr pilsētā ir izvietoti plakāti ar Putinu, Krievijas karogi un uzraksts: “Laipni lūdzam, Putin!”

 

Šī vizīte un Ziemeļkorejas-Krievijas alianse, ko nostiprinājis Ukrainas karš,

tiek uzskatīta par lielāko apdraudējumu ASV nacionālajai drošībai kopš Korejas kara.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Metjū Millers (Matthew Miller) pirmdien atkārtojis apsūdzības, ka Ziemeļkoreja piegādā Krievijai ballistiskās raķetes un munīciju Ukrainas karam, raksturojot Putinu kā “neticami izmisušu” un atkarīgu no Irānas un Ziemeļkorejas militārā atbalsta.

Gan Maskava, gan Phenjana ir noliegusi šos apgalvojumus.

Pēc Ziemeļkorejas Putins 19.-20. jūnijā apmeklēs Vjetnamu.

Lasiet arī: Stoltenbergs: NATO apspriež kodolieroču izvietošanu kaujas gatavības režīmā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas