VIDEO | Demokrāti satraucas par Baidena sniegumu ASV prezidenta vēlēšanu debatēs

Ceturtdien, 27.jūnijā, notikušajās debatēs prezidenta Džo Baidena (Joe Biden) nestabilais sniegums un republikāņu sāncenša Donalda Trampa (Donald Trump) bieži vien nepatieso uzbrukumu uzplūdi iesita demokrātu vājajā vietā, iestājoties bailēm, ka Baidens ir zaudējis cīņā Trampam, ziņo “Politico”.

Baidena atbalstītāji bija cerējuši, ka ceturtdienas vakara debates kliedēs bažas, ka 81 gadu vecais kandidāts ir pārāk vecs vēl vienam termiņam, taču 90 minūšu garā diskusija, šķiet, panāca pretējo.

Baidena komanda nemēģināja noslēpt viņa slikto sniegumu, tā vietā cenšoties uzsvērt, ka Tramps joprojām ir drauds Amerikas interesēm gan mājās, gan pasaulē. Pārstāve Heilija Stīvensa (Haley Stevens) noliedza Baidena neveiksmes, uzsverot viņa darba ētiku, nevis spēju izrādīties uz skatuves.

Tomēr bijusī senatore Klēra Makaskilla (Claire McCaskill) kritizēja Baidenu par to, ka viņš savā vecumā nav spējis pierādīt, ka ir gatavs šim amatam, un norādīja, ka viņa sniegums varētu mainīt vēlēšanu gaitu.

Daži demokrāti pat

aicinājuši Baidenu izbeigt savu kampaņu, atspoguļojot pieaugošās šaubas partijā par viņa kandidatūru.

Kāds padomnieks “Politico” sacīja, ka “ne mazāk kā pusducis galveno ziedotāju rakstīja īsziņas ar tekstu “katastrofa”, un [partijai] ir kaut kas jādara,” bet atzina, ja vien Baidens neatkāpsies, daudz nav iespējams.

Viens no lielākajiem demokrātu ziedotājiem un Baidena atbalstītājiem sacīja, ka prezidentam ir pienācis laiks beigt savu kampaņu, raksturojot Baidena uzstāšanos kā “sliktāko uzstāšanos vēsturē” un teica, ka Baidens bija tik “slikts, ka neviens nepievērsīs uzmanību Trampa meliem”.

“Baidenam ir jāizstājas no kampaņas. Par to nav nekādu šaubu,” viņš rakstījis īsziņā.

Baidena un Trampa debates uzsvēra viņu savstarpējo naidīgumu, kas izpaudās gan atteikumā paspiest vienam otra roku, gan savstarpējā saziņā, kurā viņi viens otru nodēvēja par sliktāko prezidentu vēsturē.

Debašu laikā prezidents Baidens runāja aizsmakušā balsī, ar grūtībām aizstāvēja savā pārraudzībā esošo ekonomiku, pieļāva vārdiskas kļūdas par galvenajām veselības aizsardzības iniciatīvām, kuras viņš ir izvirzījis par savu pārvēlēšanas kampaņas centrālo punktu, un nepareizi nosauca to, par cik viņa administrācija samazināja insulīna cenu, vairākkārt sajauca vārdus “miljards” un “miljons”, un, kad nerunāja, izskatījās sastindzis un ilgu laiku nemirkšķināja.

 

Tikmēr Tramps viņu apbēra ar bieži vien nepatiesiem uzbrukumiem, kurus viņš jau sen atkārto, tostarp apgalvojumi, ka migranti ir izraisījuši noziedzības vilni, ka demokrāti atbalsta bērnu slepkavības un ka viņš faktiski uzvarējis 2020.gada vēlēšanās, izvairoties no jautājumiem par vēlēšanu rezultātu pieņemšanu.

Taču Tramps lielākoties darīja to, ko republikāņi viņu bija lūguši darīt – ievērot atturību, vienlaikus atklājot Baidena vājās puses. Viņš gaidīja 20 minūtes, lai kritizētu Baidena uzstāšanos imigrācijas jautājumā.

“Es tiešām nesaprotu, ko viņš pateica,” sacīja Tramps, “un es nedomāju, ka viņš pats saprot, ko viņš teica.”

Gan Baidens, gan Tramps debašu beigās atbildēja uz jautājumiem par savu piemērotību vēl četriem prezidentūras gadiem, kas pārvērtās strīdā par golfu. Kamēr Baidens uzsvēra savus sasniegumus un kompetenci, uzbrūkot Trampam kā “trīs gadus jaunākam un daudz mazāk kompetentam”, Tramps to atspēkoja, citējot kognitīvo testu rezultātus un sasniegumus golfā, sakot, ka Baidens “nespēj aizsist bumbiņu 50 jardu tālumā”.

Baidens nekavējoties izaicināja Trampu uz golfa spēli, taču tikai tad, ja Tramps pats nesīs savu somu, taču līdz tam brīdim daudzu skatītāju viedoklis, visticamāk, jau sen bija nostiprinājies.

Spekulācijas par Baidena atkāpšanos joprojām ir maz ticamas, jo demokrātu pārstāvji atzīst, ka tikai pats Baidens var izlemt savu politisko nākotni.

Baidena kampaņa noraidīja kritiku, un viņa padomnieks nosauca viņu par “vienīgo cilvēku, kurš jebkad ir uzvarējis Donaldu Trampu”, un pauda pārliecību par viņa spēju atkal uzvarēt.

Lasiet arī: Baidena un Trampa pirmajās šīgada prezidenta debatēs uzmanības centrā būs vecums

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas