Baidena un Trampa pirmajās šīgada prezidenta debatēs uzmanības centrā būs vecums

Ceturtdien vakarā, 27.jūnijā, 81 gadu vecajam ASV prezidentam Džo Baidenam (Joe Biden) gaidāmas 90 minūšu ilgas debates ar 78 gadus veco republikāni, eksprezidentu Donaldu Trampu (Donald Trump). Spēcīgs sniegums varētu kliedēt šaubas par viņa spējām vēl vienam termiņam un novirzīt vēlētāju uzmanību uz politikas jautājumiem. Turpretī vāja uzstāšanās var kavēt līdzekļu vākšanas centienus un palielināt Trampa pārsvaru aptaujās, ziņo “Reuters”.

Debates notiks CNN studijā Atlantā bez skatītājiem, un nevienam no kandidātiem nebūs atļauts uz skatuves ņemt līdzi iepriekš sagatavotus pierakstus.

Abu vīriešu vecums un izturība tiek rūpīgi analizēta.

Tramps kampaņas laikā ir teicis pārsteidzīgus paziņojumus un “paklupis” savās runās, savukārt Baidens ir kritizēts par stīvu gaitu, kļūdainiem vārdiem un nekonsekventajām publiskajām uzstāšanās reizēm, dažkārt vienas dienas laikā pārejot no stabilām runām uz sasteigtām, neskaidri izteiktām publiskām piezīmēm.

Neizlēmušo vēlētāju vidū pirms 5.novembra vēlēšanām galvenais iemesls bažām ir garīgā sagatavotība,

un viņi ir vairāk noraizējušies par Baidenu, savukārt 78% respondentu, tostarp 71% demokrātu, uzskata, ka Baidens ir pārāk vecs, lai strādātu valdībā. To pašu par Trampu teica 53% aptaujāto, liecina “Reuters-Ipsos” aptauju dati.

Tieši Baidena vecums ir bijis politisko oponentu un konservatīvo plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā, kuri izmantojot gan īstu, gan viltotu un maldinoši montētu videoklipu virkni, ataino viņu kā vāju un neprognozējamu.

Daudzi demokrāti ir noraizējušies par to, cik labi Baidenam veiksies, jo likmes ir augstas, kādam Baltā nama pārstāvim, piebilstot, ka “tas (vecuma jautājums) acīmredzami ir Baidena izaicinājums un šķērslis”.

Viņa sabiedrotie apgalvo, ka vecumam nav nozīmes, pirmajai lēdijai Džilai Baidenai (Jill Biden) apgalvojot, ka vēlēšanās galvenā uzmanība tiek pievērsta “raksturam, gudrībai un spējām”, nevis vecumam, un norādot, ka Baidens un Tramps ir aptuveni vienāda vecuma.

Baidens ir pavadījis gandrīz nedēļu, intensīvi gatavojoties debatēm kopā ar galvenajiem padomdevējiem, ar mērķi parādīt sevi kā gudru un stabilu līderi ar veiksmīgu līdzšinējo darbību, kas kontrastē ar Trampa haotisko prezidentūru, un uzsvērt atšķirības jautājumos par abortu tiesībām, demokrātijas normām un fiskālo politiku.

Lasiet arī: VIDEO | Vainīgs visās apsūdzībās: Tramps kļūst par pirmo ASV prezidentu, kas atzīts par vainīgu kriminālnoziegumā

Lasiet arī: VIDEO | Baidens apgalvo, ka viņam ar atmiņu viss kārtībā, pēc tam, kad ziņojumā apšaubītas viņa prāta spējas

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas