ASV Augstākā tiesa lemj, ka Trampam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu

ASV Augstākā tiesa pirmdien, 1.jūlijā, ar balsu vairākumu 6-3 nolēma, ka Donaldu Trampu (Donald Trump) nevar saukt pie kriminālatbildības par darbībām, kas bija viņa kā prezidenta konstitucionālo pilnvaru robežās, tādējādi pieņemot vēsturisku lēmumu, ar kuru pirmo reizi tika atzīta jebkāda veida prezidenta imunitāte pret kriminālvajāšanu, ziņo “Reuters”.

Republikāņu kandidāts Donalds Tramps 5.novembra vēlēšanās stāsies pretī demokrātam Džo Baidenam (Joe Biden), un Augstākās tiesas lēmums nozīmē, ka viņš pirms vēlēšanām netiks tiesāts par apsūdzībām mēģinājumā gāzt 2020.gada vēlēšanu rezultātus.

“Mēs secinājām, ka saskaņā ar mūsu konstitucionālo varas dalīšanas struktūru prezidenta varas būtība paredz, ka bijušajam prezidentam jābūt zināmai imunitātei attiecībā uz kriminālvajāšanu par oficiālām darbībām viņa pilnvaru termiņa laikā,” rakstīja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Džons Robertss (John Roberts).

Robertss rakstīja, ka bijušajiem prezidentiem ir “absolūta imunitāte” attiecībā uz “galvenajām konstitucionālajām pilnvarām”

un “vismaz prezumpcijas imunitāte” attiecībā uz “darbībām, kas ietilpst viņa oficiālās atbildības ārējā perimetrā”, līdz ar to prokuroriem būs grūti šo prezumpciju apstrīdēt.

Atzīstot Trampa plašo imunitāti, Robertss norādīja, ka ir jānodrošina, ka prezidents var “bezbailīgi un godīgi pildīt savus amata pienākumus” bez tiesvedības draudiem.

“Attiecībā uz prezidenta neoficiālajām darbībām,” piebilda Robertss, “imunitāte nepastāv.”

Baltā nama uzrunā Baidens nosauca spriedumu par “bīstamu precedentu”, jo likums vairs neierobežos prezidenta pilnvaras.

“Šī nācija tika dibināta, pamatojoties uz principu, ka Amerikā karaļu nav… neviens nav pārāks par likumu, pat ne ASV prezidents,” piebilda Baidens, runājot dažas stundas pēc tam, kad viens no viņa kampaņas pārstāvjiem sacīja, ka šis spriedums atvieglo Trampa “ceļu uz diktatūru”.

Tramps atzinīgi novērtēja spriedumu savā vietnē “Truth Social”, rakstot:

“Liela uzvara mūsu konstitūcijai un demokrātijai. Lepojos, ka esmu amerikānis!”

Augstākās tiesas spriedums analizēja četras Trampa apsūdzībās ietvertās rīcības: sarunas ar Tieslietu ministrijas amatpersonām pēc vēlēšanām, viņa iespējamo spiedienu uz toreizējo viceprezidentu Maiku Pensu (Mike Pence), lai bloķētu Baidena uzvaras apstiprināšanu Kongresā, viņa iespējamo lomu viltus Trampu atbalstošu vēlētāju pulcēšanā un viņa rīcību saistībā ar 2021.gada 6.janvāra uzbrukumu ASV Kapitolijam.

Tiesa nolēma, ka Trampam ir “absolūta imunitāte” attiecībā uz sarunām ar Tieslietu ministrijas amatpersonām un “prezumcijas imunitāte” attiecībā uz saziņu ar Pensu, bet atstāja zemāko instanču tiesām lemt par pārējām kategorijām, nepiešķirot absolūtu imunitāti attiecībā uz visām viņa oficiālajām darbībām.

Šī bija pirmā reize kopš valsts dibināšanas 18.gadsimtā, kad Augstākā tiesa paziņoja, ka bijušie prezidenti var tikt pasargāti no kriminālatbildības. No tiesas sešu tiesnešu konservatīvā vairākuma trīs ir Trampa ieceltie tiesneši.

Tiesa izpildīja spriedumu sava pilnvaru termiņa pēdējā dienā.

Īpašajam prokuroram Džekam Smitam (Jack Smith) un viņa komandai, kuri izvirzīja apsūdzības par 2020.gada vēlēšanu rezultātu apstrīdēšanā, būs būtiski jāpārstrukturē lieta, ja viņi to vēlas turpināt. Līdz šī lēmuma pieņemšanai tiesas process bija pārtraukts.

Lasiet arī: VIDEO | Vainīgs visās apsūdzībās: Tramps kļūst par pirmo ASV prezidentu, kas atzīts par vainīgu kriminālnoziegumā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas