Zelenska palīgs: Ukraina nav gatava kompromisam ar Krieviju

Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks, otrdien, 2.jūlijā, runājot Vašingtonā, paziņoja, ka Ukraina nav gatava iet uz kompromisu ar Krieviju un atteikties no kādas teritorijas, lai izbeigtu karu, atbildot uz jautājumu par ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa (Donald Trump) izteikumiem, ka viņš varētu ātri izbeigt konfliktu ar Krieviju, ziņo “Reuters”.

Jermaka vizīte notika pirms nākamnedēļ ASV gaidāmā NATO samita, kurā galvenā diskusiju tēma būs Ukraina.

Jermaks uzsvēra, ka Ukraina ir atvērta padomiem, lai panāktu “taisnīgu mieru” karā,

kas sākās 2022.gada februārī, taču “mēs neesam gatavi iet uz kompromisu par ļoti svarīgām lietām un vērtībām… neatkarību, brīvību, demokrātiju, teritoriālo integritāti, suverenitāti,” viņš sacīja.

Pagājušajā nedēļā notikušajās prezidenta vēlēšanu debatēs republikāņu kandidāts Tramps apgalvoja, ka gadījumā, ja tiks ievēlēts atkārtoti, viņš ātri atrisinās Ukrainas karu, nepieņemot Putina nosacījumu par četru reģionu atdošanu Krievijai.

Aģentūra “Reuters” ziņoja, ka Trampa padomnieki viņam esot piedāvājuši plānu, kas paredzētu draudēt ar ASV palīdzības samazināšanu, lai piespiestu Kijivu sākt sarunas.

Jautāts, kā Ukraina vērtē to, kā Tramps varētu rīkoties saistībā ar karu Ukrainā, Jermaks pauda neskaidrību, taču uzsvēra Ukrainas nodomu cīnīties par nepārtrauktu ASV atbalstu, piebilstot, ka Ukraina ir saņēmusi divpusēju atbalstu Vašingtonā un ka aptaujas liecinot, ka lielākā daļa amerikāņu joprojām atbalsta Ukrainu pēc divus gadus ilgušā kara.

“Tas būs… Amerikas iedzīvotāju lēmums. Mēs respektēsim šo izvēli,” Jermaks teica par 5.novembra prezidenta vēlēšanām.

Kopš 2022.gada ASV ir sniegusi Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 50 miljardu ASV dolāru vērtībā.

Aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) otrdien paziņoja, ka ASV drīzumā izziņos

vairāk nekā 2,3 miljardus ASV dolāru lielu jaunu drošības palīdzību Ukrainai,

nodrošinot vairāk prettanku ieroču, pretgaisa aizsardzības pārtvērēju un citas svarīgas munīcijas, kas arī ļautu paātrināt NASAMS un “Patriot” pretgaisa aizsardzības pārtvērēju iepirkumu.

Lasiet arī: Ungārijas Orbāna pirmā kara laika vizīte Kijivā noslēdzas ar ieceri par divpusējo attiecību līgumu ar Ukrainu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas