Uzbrukumā bāzei Irākā ievainoti ASV karavīri

Vismaz piecas ASV militārpersonas tika ievainotas uzbrukumā Irākas al Asada gaisa spēku bāzei, incidentam notiekot laikā, kad Tuvajos Austrumos pēc nesen notikušajām “Hamās” un “Hizbullāh” augsta ranga pārstāvju slepkavībām ir palielinājies saspīlējums, un pastāv bažas par iespējamiem Irānas un tās sabiedroto atbildes uzbrukumiem, atsaucoties uz ASV amatpersonu ziņoto, pirmdien, 5.augustā, vēsta “Reuters”.

Saskaņā ar Irākas drošības avotu sniegto informāciju divas raķetes “Katjuša” tikušas izšautas uz al Asada gaisa spēku bāzi Irākas rietumos un viena no tām nogāzusies pašā bāzē, taču uzbrukuma saistība ar Irānas draudiem atriebties par “Hamās” līdera slepkavību joprojām nav skaidra.

ASV amatpersonas, kas anonīmi runāja ar aģentūru “Reuters”, sacīja, ka viens no ievainotajiem amerikāņiem ir smagi ievainots. Viņi norādīja, ka upuru skaits ir balstīts uz sākotnējiem ziņojumiem, kas vēl var mainīties.

“Bāzes personāls veic pēc uzbrukuma nodarīto postījumu novērtējumu,” piebilda viena no amatpersonām.

Pagājušajā nedēļā Teherānā tika nogalināts “Hamās” politiskais līderis Ismails Hanija, kas noveda pie Irānas piedraudēšanas Izraēlai, kuru Irāna vainoja slepkavībā. Tas, kā arī Izraēlas trieciens, ar kuru Beirūtā tika nogalināts “Hizbullāh” komandieris Fuads Šukrs, ir pastiprinājis bažas, ka Gazas konflikts var pāraugt plašākā Tuvo Austrumu karā. Irāna arī uzskata, ka ASV ir atbildīga par Hanija slepkavību, jo tā atbalsta Izraēlu.

Pirmdien ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins (Lloyd Austin) un Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants telefonsarunā bija vienisprātis, ka šis uzbrukums ir “bīstama eskalācija”, teikts Pentagona paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā ASV uzbruka kaujiniekiem Irākā, kas, pēc ASV teiktā, gatavojās palaist dronus un vienlaikus uzrauga Irānas iespējamo atriebību par Hanija slepkavību.

Pentagons ir paziņojis, ka nosūtīs uz Tuvajiem Austrumiem papildu iznīcinātājus un Jūras spēku karakuģus, Vašingtonai pēc draudiem cenšoties stiprināt aizsardzību.

Al Asada gaisa spēku bāze pēdējā gada laikā ir vairākkārt saskārusies ar Irānas atbalstīto kaujinieku uzbrukumiem, laikā no oktobra līdz janvārim vairāk nekā 150 reizes veicot uzbrukumus amerikāņu un koalīcijas spēkiem, tostarp janvārī notika nāvējošs uzbrukums ASV novērošanas punktam Jordānijā, kurā tika nogalināti trīs ASV karavīri.

Irākā, kas ir gan ASV, gan Irānas sabiedrotā, ir izvietoti 2 500 ASV karavīru, un tās drošības spēkus atbalsta Irānas atbalstītie kaujinieki. Irākas avoti apgalvojot, ka Irāka vēlas, lai ASV vadītās koalīcijas karaspēks sāktu atvilkt savus spēkus septembrī, līdz 2025.gada septembrim izbeidzot koalīcijas misiju, lai gan daži ASV spēki varētu palikt konsultatīvā statusā.

Lasiet arī: Armijai nodota pirmā Latvijā ražotā “Patria” 6×6 bruņumašīna

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas