VIDEO | Plūdi prasa vismaz astoņu cilvēku dzīvības, Centrāleiropai piedzīvojot lietusgāzes

Plūdi Centrāleiropā no Austrijas līdz Rumānijai, ko izraisīja lietusgāzes no zema spiediena sistēmas “Boriss”, ir prasījuši astoņu cilvēku dzīvības un likuši tūkstošiem evakuēties no savām mājām, izraisot smagākos plūdus trīsdesmit gadu laikā īpaši skartajos apgabalos Čehijā un Polijā, svētdien, 15.septembrī, ziņo “Reuters”.

Prognozes liecina, ka nelabvēlīgie laikapstākļi Centrāleiropā līdz otrdienai pakāpeniski mazināsies.

Polijas valdībai pirmdienas rītā bija paredzēta sanāksme, lai izsludinātu ārkārtas stāvokli.

Nedēļas nogalē sabojātas tūkstošiem māju, aizskaloti tilti un vismaz 250 000 mājsaimniecību – galvenokārt Čehijā – palikušas bez elektrības.

Polijas dienvidrietumos svētdien noslīcis viens cilvēks, Austrijā nogalināts ugunsdzēsējs, kurš piedalījās glābšanas darbos, bet vēl divi cilvēki miruši Rumānijā, kur sestdien plūdi prasīja četru cilvēku dzīvības.

Lejasaustrijas province Vīnes apkārtnē tikusi pasludināta par katastrofas zonu.

Vēsturiskajā Polijas pilsētā Gluholazi pie Čehijas robežas sabrucis tilts, un vietējās amatpersonas svētdien agri devušas rīkojumu evakuēties un vietējie mediji vēstīja, ka kalnu pilsētiņā Stroņe Slonske, kur plīsis dambis, sabrucis vēl viens tilts.

 

 

Polijas premjerministrs Donalds Tusks, kurš apmeklēja tuvējos applūdušos rajonus, vietnē “X” sacīja, ka valdība izsludinās katastrofas stāvokli un meklēs Eiropas Savienības palīdzību.

 

Polijas iekšlietu ministra vietnieks Česlavs Mročeks (Czeslaw Mroczek) Polijas Radio pirmdien pastāstīja, ka tūkstošiem ugunsdzēsēju, policistu un karavīru pēdējo 24 stundu laikā cīnījušies ar plūdiem, bet valdība vēl joprojām strādā, lai noteiktu postījumu apmēru.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena sacīja, ka ES “ir gatava atbalstīt” plūdos cietušās teritorijas.

Čehijā varas iestādes meklēja trīs pazudušus cilvēkus pēc tam, kad viņu automašīna spēcīgu plūdu laikā iekrita Staričas upē.

Čehijā naktī uz pirmdienu paaugstinoties Morāvas upei, Litovelā, aptuveni 70 % iedzīvotāju bija zem ūdens, un tika slēgtas skolas un veselības aprūpes iestādes, tās mērs paziņoja “Facebook”.

Čehijas ziemeļaustrumos plūdu dēļ Ostravā tika slēgta elektrostacija un divas ķīmiskās rūpnīcas. Ar helikopteriem evakuēti vairāk nekā 12 000 cilvēku, un premjerministrs Petrs Fiala (Petr Fiala) pirmdien sasaucis ārkārtas valdības sēdi.

Pirmdien arī tika ziņots par pirmo apstiprināto upuri Čehijā, pieaugot cietušo skaitam visā reģionā.

Rumānijā, lietum mazinoties, notikuši centieni atjaunot elektrību 11 000 mājām un uzsākta plūdu radīto postījumu sakārtošana.

Slovākijas un Ungārijas Donovas daļā sagaidāms, ka ūdens līmenis pacelsies no 7,5m svētdien līdz otrdien sasniegs maksimumu 9,3m, pārsniedzot 2013.gada rekordu un Slovākijas galvaspilsēta Bratislava un Ungārijas galvaspilsēta Budapešta tam gatavojās. 

Austrijā upju un ūdenskrātuvju līmenis naktī pazeminājās, lietum mazinoties, bet amatpersonas paziņoja, ka gatavojas otrajam lietus vilnim, jo tuvākajās stundās gaidāms spēcīgāks lietus.

Lasiet arī: VIDEO | Zemais ūdens līmenis Donavā atklāj nogrimušus Otrā pasaules kara kuģus Serbijā un Ungārijā

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | TT-Line atklāj prāmi Klaipēda-Trāveminde; ministrija paaugstina IKP pieauguma prognozi 2024.gadam līdz 2,3%

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas