Fon der Leiena nosauc jauno Eiropas Komisijas sastāvu, īpašu uzmanību veltot klimatam, drošībai un konkurētspējai

Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena (Ursula von der Leyen) otrdien, 17.septembrī, nosauca savas komandas sastāvu, kas nākamos piecus gadus vadīs Eiropas Savienības (ES) ietekmīgāko iestādi, koncentrējoties uz reģiona drošības, konkurētspējas un izaugsmes izaicinājumu risināšanu, ziņo “Reuters”.

Klimata pārmaiņas “ir galvenais fons visam tam, ko mēs darām,” sacīja fon der Leiena.

Taču, salīdzinot ar viņas pirmo piecu gadu pilnvaru termiņu, “drošības jautājums, ko izraisīja Krievijas karš Ukrainā, kā arī konkurētspējas jautājums, ir … daudz vairāk ietekmējis” viņas jaunās komandas sastāvu un struktūru, viņa sacīja.

Lietuvas pārstāvis Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius) būs pirmais ES aizsardzības komisārs,

kura uzdevums būs palielināt Eiropas militāro ražošanas jaudu, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, bloka austrumu flangā.

Spānijas enerģētikas un vides ministre Terēza Ribera (Teresa Ribera) būs jaunā konkurences uzraudzības vadītāja, kuras uzdevums būs ierobežot lielo tehnoloģiju ietekmi, kas būs atbildīga arī par “tīru, taisnīgu un konkurētspējīgu pāreju”, nodrošinot atbilstību Eiropas Zaļā kursa mērķiem, kas paredz dekarbonizāciju, vienlaikus industrializējot ekonomiku, preses konferencē teica fon der Leiena.

Starp citiem ES komisāru sarakstā ir arī Francijas ārlietu ministrs Stefans Sežūrns (Stephane Sejourne), kurš atbildēs par rūpniecības stratēģiju, Slovākijas pārstāvis Maross Sefcovičs (Maros Sefcovic) pārraudzīs tirdzniecības politiku, bet Igaunijas pārstāve Kaja Kallasa (Kaja Kallas) būs atbildīga par ārpolitiku.

Polijas izvirzītais kandidāts Pjotrs Serafins (Piotr Serafin) tika iecelts ietekmīgajā ES budžeta pārraudzības amatā. 

Valdis Dombrovskis pārraudzīs divus amatus: viņš būs ekonomikas un produktivitātes, un ieviešanas un vienkāršošanas eirokomisārs.

Nīderlandes Vopke Hukstra (Wopke Hoekstra) nodarbosies ar klimata politiku, bet Somijas Henna Virkunena (Henna Virkkunen) pārraudzīs tehnoloģiju suverenitāti, drošību un demokrātiju.

Komisijas komandā ir 11 sievietes, kas ir krietni mazāk nekā fon der Leienas iecerētais dzimumu līdzsvars. Viņa sacīja, ka nelīdzsvarotība bijusi vēl lielāka, pirms viņa runājusi ar dalībvalstīm, lai tās izvirzītu vairāk sieviešu.

Paredzams, ka nākamā ES Komisija sāks darbu līdz gada beigām, kas nozīmē, ka viens no tās pirmajiem uzdevumiem būs izvērtēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus novembrī.

Pirms stāšanās amatā katram jaunajam komisāram būs jāiziet Eiropas Parlamenta iztaujāšana, kurā ES likumdevēji centīsies no kandidātiem noskaidrot to, ko viņi plāno darīt, ja saņems amatu.

Lasiet arī: Fon der Leienai priekšā grūts uzdevums, noslēdzoties kandidātu izvirzīšanas procesam uz Komisijas augstākajiem amatiem

Lasiet arī: Bretons atkāpjas no Francijas eirokomisāra amata, kritizējot fon der Leienu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas