Igaunija un Somija izstrādā Somu līča aizsardzības plānu

Igaunijas Aizsardzības spēku (EDF) komandieris ģenerālmajors Andruss Merilo (Andrus Merilo) intervijā laikrakstam “Helsingin Sanomat” sacīja, ka militārā sadarbība starp Igauniju un Somiju pieaug, īpašu uzmanību pievēršot jūras aizsardzībai, pirmdien, 23.septembrī, ziņo Igaunijas medijs ERR.

Abu valstu mērķis ir izstrādāt plānus, kas ļautu sabiedrotajiem draudu gadījumā slēgt Somu līci Krievijas kuģiem.

“Jūras aizsardzība ir joma, kurā sadarbība starp Somiju un Igauniju palielināsies, un mēs, iespējams, varēsim izstrādāt konkrētākus plānus, kā nepieciešamības gadījumā pilnībā bloķēt pretinieka aktivitātes Baltijas jūrā, burtiski runājot. Militāri tas ir sasniedzams, mēs esam tam gatavi, un mēs virzāmies šajā virzienā,” viņš sacīja.

Merilo sacīja, ka Somu līča slēgšana ir atkarīga no drošības situācijas.

“Ja radīsies draudi un tas būs nepieciešams, mēs esam gatavi to darīt, lai sevi aizsargātu,” ģenerālmajors sacīja laikrakstam, neprecizējot, vai šādi plāni jau pastāv.

Bijušais Igaunijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Martins Herems (Martin Herem) 2022.gadā ierosināja, ka Somu līča bloķēšana un Sanktpēterburgas un Karaļauču (Kaļiņingradas) savienojuma bloķēšana nākotnē būtu iespējama, ja rastos tāda nepieciešamība.

Igaunija 2022.gadā izvirzīja plānus paplašināt savus Jūras spēkus, kopš tā laika tā ir ieguldījusi līdzekļus jūras mīnu un tāla darbības rādiusa pretkuģu raķešu “Blue Spear” iegādei.

Šī gada sākumā Herems pastāstīja par Polijas stratēģiju, kā vērsties pret jūras apdraudējumu, uzbrūkot kuģiem no attāluma vai iesprostojot tos ostās. Viņš norādīja, ka Baltijas valstis aprēķinājušas to, cik raķešu nepieciešams, lai neitralizētu Krievijas Baltijas floti, kā rezultātā tika ieteikts kopīgi ieguldīt miljardu eiro pretkuģu raķešu iegādē.

Lasiet arī: Nedēļa Lietuvā | apstiprināts Aizsardzības ministrijas militārā personāla plāns 2024.-2030.gadam; prezidents vēlas Ārlietu ministrijas revīziju

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas