Britu karaliskā ģimene nodokļu maksātājiem patiesībā izmaksājot 510 miljonus mārciņu gadā

Grupa “Republika”, kas cīnās pret monarhiju, apgalvo, ka karaliskās ģimenes patiesās izmaksas Apvienotās Karalistes nodokļu maksātājiem ir 510 miljoni sterliņu mārciņu gadā (612 miljoni eiro), kas ir gandrīz sešas reizes vairāk nekā 86 miljoni sterliņu mārciņu, ko valsts ik gadu piešķir karaliskajai ģimenei, otrdien, 24.septembrī, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Antimonarhisti apgalvo, ka sarunās par valsts izdevumiem un ierobežotajām finansēm ir jāatzīst karaliskā finansējuma pilnā aina.

Grupa apgalvo, ka lielākās slēptās karaliskās ģimenes izmaksas ir drošība, kas nav iekļauta valsts piešķīrumā, kurš sedz personāla, ceļojumu un ēku uzturēšanas izmaksas.

Tā mudina valdību sniegt precīzu skaitli par karaliskās drošības izdevumiem, bet, tā kā nav oficiāla skaitļa, ziņojumā lēsts, ka 150 miljoni sterliņu mārciņu ir “aptuvenas iespējamās izmaksas”, kuras aprēķinātas balstoties uz preses ziņojumiem par drošības izmaksām.

Grupas aplēsēs ir iekļauti 99 miljoni sterliņu mārciņu “zaudētajos ienākumos” no Lankasteras un Kornvolas hercogistes īpašumu uzņēmējdarbības, kas, pēc tās domām, būtu jānovirza valsts budžetam, nevis karalim un Velsas princim. Ziņojumā arī apgalvots, ka 96 miljonus mārciņu varētu iegūt, ja karaļnamu rezidences tiktu izmantotas komerciāliem mērķiem.

Citas slēptās izmaksas, kas minētas ziņojumā, ietver izdevumus, ko vietējās iestādes tērē karaļa vizītēm.

Grupa karaliskās ģimenes pašreizējo finansējumu sauc par nepārskatāmu un slepenu un “skandalozu valsts naudas ļaunprātīgu izmantošanu”.

Ziņojumā apgalvots, ka karaļa ikgadējām darbības izmaksām vajadzētu būt 5-10 miljonu sterliņu mārciņu apmērā, un ierosināts, ka karaļa algai vajadzētu būt 189 000 sterliņu mārciņu gadā, kas būtu piesaistīta premjerministra algas pieaugumam.

Bekingemas pils atteikusies komentēt šo ziņojumu.

Jaunākie jūlijā publicētie valsts piešķīruma pārskati liecinot, ka valsts finansējums karaļnamam 2024.-2025.gadā saglabāsies 86,3 miljonu sterliņu mārciņu apmērā un 2025.-2026.gadā tas pieaugs līdz 132 miljoniem sterliņu mārciņu, līdz ar Kroņa īpašuma peļņas no jūras vēja ģeneratoru parkiem palielināšanos.

Taču karaļnams rada ne tikai izmaksas, bet arī ekonomiskus ieguvumus, piemēram, veicina tūrismu un atbalsta tirdzniecību.

Nesen veiktajā Lielbritānijas izpētes “YouGov” aptaujā noskaidrots, 59% aptaujāto monarhiju vērtēja pozitīvi, taču atbalsts ir atšķirīgs vecuma grupās, jo atbalsts monarhijai visspēcīgākais bija vecāka gadagājuma cilvēku vidū, bet jauniešu vidū – visvājākais.

Lasiet arī: Karaļa Čārlza vakariņas par 475 tūkstošiem eiro atstāj caurumu Francijas prezidenta biroja budžetā

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas