Šveice un Itālija ledāju kušanas dēļ daļēji pārzīmē robežu

Šveice un Itālija klimata pārmaiņu izraisītā ledāju kušanas dēļ ir pārzīmējušas savu Alpu robežas posmu, kas skar teritoriju pie Materhorna – viena no Eiropas augstākajiem kalniem – un netālu no vairākiem populāriem slēpošanas kūrortiem, tostarp Cermatas, pirmdien, 30.septembrī, ziņo britu raidorganizācija BBC.

Lielus Šveices un Itālijas robežas posmus nosaka ledāju grēdas vai mūžīgā sniega apgabali, taču ledāju kušanas dēļ dabiskās robežas ir mainījušās, kā rezultātā abas valstis cenšas robežu koriģēt.

Šveice piektdien oficiāli apstiprināja vienošanos par izmaiņām, bet Itālijai tas vēl jāizdara, pēc tam, kad 2023.gada maijā Šveices un Itālijas apvienotā komisija sagatavoja vienošanās projektu.

Šveice paziņoja, ka jaunā robeža ar Itāliju ir noteikta, ievērojot abu valstu ekonomiskās intereses un palīdzot noteikt atbildību par konkrētu dabas teritoriju uzturēšanu.

Precīzas robežas izmaiņas tiks ieviestas, un nolīgums tiks publicēts pēc tam, kad abas valstis to būs parakstījušas.

Pagājušā gada septembrī publicētie statistikas dati liecina, ka

2023.gadā Šveices ledāji zaudējuši 4% no sava apjoma, bet 2022.gadā reģistrēts rekordliels ledāju kušanas apjoms – 6%.

Šveices ledāju monitoringa tīkls (Glamos) katru gadu publicē gada ziņojumu, kurā rekordlielos zaudējumus skaidro ar secīgām ļoti siltām vasarām un 2022.gada ziemas ļoti zemo sniega līmeni. Pētnieki apgalvo, ka, ja šādi laikapstākļi turpināsies, ledāju kušana tikai paātrināsies.

Pagājušajā gadā “Glamos” brīdināja, ka daži Šveices ledāji sarūk tik strauji, ka ir maz ticams, ka tos izdosies glābt, pat ja globālās temperatūras pieaugums nepārsniegs Parīzes klimata nolīgumā noteikto +1,5 grādu.

Saistībā ar to straujo kušanu Šveices ledājos atklājas daudzas lietas. Piemēram, 2023.gada jūlijā tika atrastas kopš 1986.gada pazudušā vācu alpīnista mirstīgās atliekas, kas atrastas netālu no Materhorna, kā arī pārgājiena zābaks un kāpšļi, kas atrasti uz Teodula ledāja. Turklāt 2022.gadā pie Aleca ledāja tika atklātas 1968. gadā notikušās lidmašīnas avārijas atlūzas, un 2014.gadā netālu no Materhorna helikoptera pilots atrada britu alpīnista Džonatana Konvila (Jonathan Conville) ķermeni.

Lasiet arī: Lielbritānija, slēdzot pēdējo staciju, kļūst par pirmo G7 valsti, kas pārtraukusi izmantot ogles elektrības ražošanai

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas