Naftas cenas pieaug bailēs par plašāku Tuvo Austrumu konfliktu, taču globālā piegāde vēl nav traucēta

Naftas cenas ceturtdien, 3.oktobrī, pieauga, “Brent” jēlnaftas cena palielinājās par 94 centiem (1,27%) – līdz 74,84 ASV dolāriem par barelu, bet ASV “West Texas Intermediate” – par 99 centiem (1,41%) – līdz 71,09 ASV dolāriem, ko izraisīja bažas par plašāku Tuvo Austrumu konfliktu, kas varētu traucēt piegādi, neraugoties uz prognozēto pietiekamo piedāvājumu pasaulē, ziņo “Reuters“.

“Pēc sākotnējā satraukuma, ko izraisīja ģeopolitiskie riski Tuvajos Austrumos, pasaules tirgos atkal iestājās zināms miers, taču, protams, tirgus dalībnieki joprojām uzmanīgi seko līdzi jebkurai Izraēlas reakcijai,” sacīja tirgus stratēģis, piebilstot, ka galvenais jautājums ir, vai Izraēla vērsīsies pret Irānas enerģētikas infrastruktūru.

Izraēla ceturtdien agri no rīta bombardēja Beirūtas centru, nogalinot vismaz sešus cilvēkus, pēc tam, kad tās astoņi karavīri gāja bojā Libānā sadursmēs pret Irānas atbalstīto bruņoto grupējumu “Hizbullāh”.

Šis uzbrukums notika dienu pēc tam, kad Irāna izšāva vairāk nekā 180 ballistiskās raķetes uz Izraēlu, saasinot karadarbību, kas no Izraēlas un okupētajām palestīniešu teritorijām ir pārmetusies uz Libānu un Sīriju.

“Tagad jāgaida, kāda būs Izraēlas reakcija, un man ir aizdomas, ka tā būs pēc Roš Hašana svētku noslēguma rīt,” sacīja tirgus analītiķis Tonijs Sikamors (Tony Sycamore), piebilstot, ka Izraēla, visticamāk, nevērsīsies pret Irānas naftas infrastruktūru, jo tas varētu palielināt naftas cenas, kas varētu satraukt Izraēlas sabiedrotos, kuri koncentrējas uz inflācijas ierobežošanu.

Tikmēr ASV jēlnaftas krājumi palielinājās par 3,9 miljoniem barelu, liecinot par pietiekamu piedāvājumu, neraugoties uz gaidām, ka tas samazināsies, analītiķiem novērojot, ka tirgus joprojām ir labi apgādāts, savukārt nemieri galvenajos naftas ieguves reģionos vēl nav traucējuši globālo piegādi.

Lai gan naftas cenas pēc Irānas uzbrukuma vēl kādu laiku var būt svārstīgas, Naftas eksportētājvalstu organizācijai (OPEC) ir pietiekami lielas rezerves, lai segtu Irānas piegādes zudumus, ja Izraēla apturētu šīs valsts iekārtas.

Lai gan tirgotāji ir nobažījušies, ka OPEC varētu būt grūti uzturēt piegādes, ja Irāna vērsīsies pret energoinfrastruktūru kaimiņos esošajās Persijas līča valstīs, kas samazinātu grupas faktiski pieejamo rezerves jaudu, uzskata UBS analītiķis Džovanni Staunovo (Giovanni Staunovo).

Lasiet arī: VIDEO | Irāna paziņo, ka uzbrukums Izraēlai izbeigts, pieaugot bažām par plašāku konfliktu

Seko mums arī FacebookDraugiem un X!

Saistītie raksti

Jaunākās Ziņas